Marinarii egoiști își amintesc de SLN și ITF numai când dau de dracu’

703
8
Marinarii egoiști  își amintesc de SLN și ITF numai când dau de dracu’ - marinariiegoisti-1446998078.jpg

Articole de la același autor

Telefonul Sindicatului Liber al Navigatorilor nu are o clipă de răgaz. Se aude din nou soneria și liderul Adrian Mihălcioiu ridică receptorul. La celălalt capăt al firului este un marinar tras pe sfoară. Angajatorul său este o firmă de crewing de tip cutie-poștală dintr-un paradis fiscal, care i-a furnizat echipajul unei companii de navigație străine, care la rândul ei prestează servicii pentru un agent economic din România. Marinarul a plecat de la navă cu salariul neplătit pe două luni. Deși nu este membru de sindicat, are pretenția ca SLN și Federația Internațională a Transportatorilor (ITF) să-l ajute să recupe-reze banii.

Povestea respectivului marinar nu diferă de a altor mii de navigatori nemembri de sindicat, trași pe sfoară de armatori. Cât le-a fost bine

n-au vrut să audă de SLN și ITF, de solidaritatea sindicală. S-au crezut deasupra tuturor necazurilor și vitregiilor din shipping. Abia când au rămas cu buza umflată și s-au trezit singuri și neajutorați și-au adus aminte de sindicat. La cine altcineva să apeleze? Nicio autoritate nu se uită la ei.

Din păcate, nici sindicatul nu poate interveni pentru acești marinari. Nu poate reprezenta într-un litigiu de muncă persoane care nu fac parte din organizație. Resursele materiale și umane ale sindicatului nu pot fi utilizate în folosul navigatorilor nesindicalizați. Cotizațiile membrilor de sindicat nu pot fi folosite pentru a plăti avocați care să recupereze banii navi-gatorilor din afara organizației.

Culmea este că, deși cunosc acest lucru, nesindicaliștii îngroașă obrazul când dau de dracu’ și pretind ajutorul SLN. Cu ce drept? De ce nu apelează la Autoritatea Navală Română, la Ministerul Transporturilor, la Poliție, la Guvern, Parlament și Președinție? Răspunsul este foarte simplu: pentru că marinarii știu că singura entitate din România care îi poate ajuta la necaz este SLN.

Pe fondul crizei din shipping-ul internațional, gradul de sindicalizare în rândul marinarilor români a crescut la 41%. Tot mai mulți navigatori au înțeles că apartenența la SLN și, prin intermediul lui, la ITF reprezintă, în fapt, o măsură de protecție socială, o asigurare împotriva numeroaselor riscuri din shipping. Drept dovadă, cazurile sociale nu se regăsesc aproape deloc printre cei peste 4.800 de membri ai SLN, ci în rândul nemembrilor.

ITF și organizațiile membre din întreaga lume au declanșat campania pentru creșterea gradului de sindicalizare a navigatorilor. Activiștii sindicali vor merge la nave și le vor vorbi marinarilor despre rolul și forța solidarității de grup, despre serviciile pe care le asigură sindicatele, despre riscurile și pericolele la care se expun navigatorii individualiști.

Federația Internațională a Transportatorilor cuprinde circa 700 de sindicate, cu peste 4,5 milioane de lucrători din transporturi, din 150 de țări, fiind una dintre cele mai mari organizații sindicale din lume. 

Comentează știrea

Mishu
9 noiembrie 2015
Pledoarie...

Din nou indemn sa va inscrieti in sindicat , caci au nevoie de bani trantorii de acolo... Se apropie sarbatorile si implicit cheltuieli in plus. Cand nu face "paste" de pe net , Titza-Calin baga un articol cu atotstiutorul mihalcioiu. Halal ziarist , platit ptr articole despre cotatia pretului petrolului , evolutia cotatiile valutare , accidente navale luate de pe google , sau rezerva... mihalcioiu..., ori despre realizarile lui bosanceanu la SNC... "Dobrogea Noua" in culori... Unde l-ati ascuns pe Cosmin , trogloditilor ?!?

timonier
9 noiembrie 2015
Solidaritate

Aveti dreptate domnule ziarist. Trec printr-o situatie similara acum. Fostul echipaj incomplet, romanesc. Nava cu pavilion aiurea si cu mari probleme la plata. Armatorul nu mai raspundea la telefon. Am cerut debarcarea la autoritati si au rasarit niste nationali din port la bord. Am venit acasa. Am vorbit sa mergem la sindicat dar 2 cica le-a promis un nou voiaj si mai asteapta. Altul nu vrea sa se puna rau cu agentul de crewing, sa nu ajunga pe lista neagra. Eu am fost la sindicat si nu m-au ajutat. Am vb cu Stoica, a vorbit frumos dar nimic. Nu sunt membru dar chiar nu pot face si ei un gest? Va rog sa interveniti, poate ma ajuta si pe mine ca am de luat banii mei pentru care am muncit. De la ANR ne-au trimis la sindicat sau la avocat. Cica nu am muncit pentru ei si nu au cum sa ne ajute. In viitor vor schimba legea si nu se vor mai intampla astfel de cazuri. Oare sa-mi pierd banii mei munciti cu truda? Nu sunt foarte multi pentru unii, dar pentru mine conteaza.

unu
9 noiembrie 2015
timonier pe dracu

Esti o gaina nu timonier. Hai ca vorbesti prostii. Mortule, daca cascai ochii la timp acu nu mai cascai gura sa te milogesti la unu sau la altul, de... Cand vine luna si nu plata, pa...

Mishu
9 noiembrie 2015
Postaci

Mie imi vine greata cand citesc astfel de aticole. Sunt marinar vechi dar cand vad franghiile astea trase mai ceva ca vaporul la chei, mi se face si mai si. Propaganda si atat. Pacostea asta de mihalcioiu gaseste numai astfel de cazuri si Titza-Calin care nu iese din redactie.... e ca pe vremuri cu nea Lamba. Asta e !

CDT NEAMTU
9 noiembrie 2015
SLN

SA PLATESTI LUNA DE LUNA SAU AN DE AN SINDICATUL NU E O TREABA USOARA. CA SA AI DE-A GATA TOTUL E FLOARE LA URECHE. UITE ASA AM AJUNS SA NE OMORAM COPIII. II CRESTEM, AVEM GRIJA DE EI DAR II OMOARA STATUL CU TOT FELUL DE AUTORIZATII FALSE. ASA SI CU NAVIGATORII. TREBUIE SA II INVATAM CE E BINE SI CE E RAU. SA APARTINA UNEI ORGANIZATII INTERNATIONALE ESTE FOARTE BINE SI ASTA TREBUIE SA STIE SI TINERII OFITERI. PLECAND DE AICI, CU O SCOALA ADECVATA, CU O PRACTICA ADEVARATA SI EXAMENE PE BUNE, AJUNG SA STIE SI SA SE FEREASCA DE MULTE PROBLEME. CEL PUTIN ASA II SFATUIESC EU PE TINERI. DAR SI EU SUNT MEMBRU SLN SI ESTE FOARTE BINE. AVEM LIMITE IN CARE NE AJUTAM RECIPROC SI E FAIR.

Sefsmec
9 noiembrie 2015
Naspa cu ajutorul

Corect articol.

iulian
19 noiembrie 2015
sln

dar de nu intervine statul si sa ajute cu ceva marinarii.suntem furati ca in codru de cei de la ceronav cu taxe din ce in ce mai mari si in cardasie cu ANR ne tot baga pe gat noi cursuri, ANR ne omoara cu taxele si cu n cerinte. Acum nu vreau sa fiu rau dar de Domnul Mihalcioiu nu prea am auzit de bine, acum nu stiu care e adevarul. Dar frate cat sa tot dam bani, ANR ne fura, CERONAV la fel, de unde sa tot scoatem din buzunar, pana la urma muncim pt familiile noastre nu pt trantorii bine pusi in functie.Pot sa fac o lista intreaga cu talhari din CERONAV si ANR.Parerea mea statul ne-o da la stiti voi unde si nu suntem decat ai nimanui.Furati si atat.TAXE TAXE si iar taxe

oiler
19 decembrie 2015
oiler la arpinav

Sal. Sunt platitor la Mihalcioiu din 2010 cu 20 euro pe luna si cand ai nevoie de o informatie, vai vai cu interventii intrii la el in birou deci .... bani aruncati de pomana. Arpinavu a pierdut contractu cu gazierele. Viva la France!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7368 secunde