Deși nu sunt membri de sindicat

Marinarii români de pe nava "St Elias" sunt ajutați de SLN și ITF să își recupereze salariile

2330
Marinarii români de pe nava

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de abandon și neplată a echipajelor a crescut în ultimii ani, pe fondul prelungirii crizei din shipping-ul internațional. Victimele sunt întotdeauna navigatorii nesindicalizați, care se angajează la companii despre care nu știu cât sunt de serioase, fără să se asigure de existența unui contract colectiv de muncă conform prevederilor Convenției internaționale MLC 2006 și fără să fie atenți la clauzele contractelor individuale pe care le semnează.

v v v

Întâmplările nefericite prin care trec navigatorii români de pe bulk-carrier-ul de 24.110 tdw "St Elias", sub pavilion Panama, confirmă cele spuse mai sus. Un echipaj a fost debarcat neplătit, iar cel ce l-a schimbat se află, la rândul său, într-o situație critică.

Celor 22 de navigatori români aflați la bord le-a ajuns cuțitul la os. Deși nu sunt membri de sindicat, când nava a acostat în portul Lorient din Franța, au apelat la ajutorul inspectorului local al Federației Internaționale a Transportatorilor. Românii s-au plâns de condițiile de muncă și de neplata salariilor.

În urma sesizării, nava a fost inspectată de Port State Control și de inspectorul ITF, pe data de 2 iulie 2018, iar în urma controlului a fost reținută pentru încălcarea prevederilor Convenției internaționale MLC 2006.

Trebuie precizat faptul că bulk-carrier-ul "St Elias" nu se află la prima detenție. Datele publicate de Paris Memorandum arată că nava a mai fost reținută, pentru deficiențe, timp de patru zile, la mijlocul lunii martie 2017. Probabil că au mai existat și alte rețineri, despre care nu am cunoștință, căci în cei 22 ani de existență, nava a purtat mai multe nume: "Gangga Nagara" (până în 2005), "African Oryx" (din 2005 până în 2013), "Aqua Runner" (2013 - 2015), "Theodosia" (2015 - 2016), "Omiros" (2016 - 2017) și "St Elias" în prezent.

Operatorul navei este compania grecească SeaLight Maritime, iar angajarea românilor a fost intermediată de o companie de crewing din Constanța.

Încă de la semnalarea cazului, ITF Franța a colaborat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și ITF - România pentru a rezolva problema plății echipajului. Intervenția ITF și măsura reținerii navei au avut efect imediat. Armatorul a început demersurile pentru plata salariilor, repatrierea echipajului și rezolvarea problemelor găsite la bord, a declarat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor și șef al Inspectoratului ITF - România. S-ar putea ca la ora când citiți aceste rânduri, cei 22 de marinari români să fi intrat în posesia banilor.

În schimb, rămâne nerezolvată problema plății navigatorilor români care au fost schimbați cu actualul echipaj. Acestora li s-a promis că își vor primi banii imediat ce vor ajunge acasă, dar promisiunea nu a fost onorată până la această dată. Deși nu sunt membrii săi, SLN va încerca, prin intermediul ITF, să determine operatorul navei să-i plătească. Dacă acesta va refuza, navigatorii vor fi nevoiți să se adreseze Justiției și, întrucât nu sunt membri de sindicat, trebuie să suporte cheltuielile de judecată din propriile buzunare.

v v v

Cazul "St Elias" n-ar fi existat pentru navigatorii români, dacă ar fi solicitat informații de la Sindicatul Liber al Navigatorilor, înainte de a semna contractul de îmbarcare. Le-ar fi fost puse la dispoziție date despre compania angajatoare, despre nava pe care urmau să se îmbarce, despre existența sau nu a unui contract colectiv de muncă la bord și despre clauzele obligatorii pe care trebuie să le cuprindă contractul de muncă individual. De ani și ani, SLN prestează, în condiții de gratuitate, serviciul de informare pentru toți navigatorii care apelează la el, indiferent că sunt sindicalizați sau nu.

Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage atenția personalului navigant român că ar trebui evitate navele cu probleme de neplată. În cazul în care plata salariilor a întârziat mai mult de două luni, navigatorii trebuie să se adreseze organizațiilor din care fac parte sau să depună o plângere la administrația pavilionului navei și la clubul de asigurare al navei, în conformitate cu prevederile Convenției MLC 2006. Conform acesteia, asigurarea acoperă maximum patru luni de neplată a salariilor și costul repatrierii navigatorilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5222 secunde