După o lună și jumătate de prizonierat

Concurs Marinarul Ion Gelu Plavovschi a fost eliberat de pirații somalezi

365

Articole de la același autor

Potrivit unui comunicat de presă al EU NAVFOR - forța navală a Uniunii Europene, pe data de 18 ianuarie 2010, pirații somalezi au eliberat tancul petrolier grecesc Maran Centaurus și pe cei 28 de navigatori de la bord, printre care: 16 filipinezi, 9 greci, 2 ucraineni și 1 român, fitter-ul Ion Gelu Plavovschi. Nava cu o capacitate de 300.294 dwt, încărcată cu țiței, a fost capturată de pirații somalezi în seara zilei de 29 noiembrie 2009, la 600 mile nord-est de Insulele Seychelles.
Nava se îndreaptă, în acest moment, spre portul Durban, fiind monitorizată de nava de război FS Salamis, din cadrul flotilei EU NAVFOR. Aceasta a trimis un elicopter pentru a evalua situația de la bord și a furniza asistența medicală necesară.
Într-un articol publicat ieri de BBC, care citează surse locale, se afirmă că pentru eliberarea navei s-a achitat o răscumpărare între 5,5 și 7 milioane de dolari, care a fost aruncată sâmbătă, 16 ianuarie, din aer, pe puntea tancului petrolier. Apoi, între pirații de pe navă și cei de pe uscat ar fi apărut un conflict, susținut cu focuri de arme.
6 pirați capturați de o fregată turcească
Pe data de 16 ianuarie, fregata turcească TCG Gokova, din cadrul NATO Task Force 151, a trimis un elicopter în sprijinul tancului petrolier indian JAG LAYAK, care fusese atacat de pirați la 105 mile de coasta Somaliei. Elicopterul a interceptat ambarcațiunea rapidă a briganzilor.
Niciunul dintre membrii echipajului de pe JAG LAYAK nu a fost rănit în timpul confruntării, iar 6 pirați au fost arestați.
Nava spaniolă Esps Navarram, din cadrul EU NAVFOR, s-a aflat în apropierea zonei de conflict. Forța navală a Uniunii Europene a monitorizat situația de aproape, dar nu a fost nevoie de intervenția sa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6519 secunde