Concurs Ministrul Economiei se întâlnește cu constructorii de nave

128

Articole de la același autor

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, continuă seria consultărilor în cadrul proiectului de elaborare a Strategiei de Reindustrializare a României. Până acum au avut loc întâlniri cu reprezentanții a șapte mari ramuri industriale și mai sunt programate alte opt întâlniri. Discuțiile cu constructorii de nave sunt programate pe data de 10 mai 2013.

Echipa de proiect este coordonată de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, și de secretarul de stat Adrian Ciocănea. Maratonul consultărilor a început pe data de 9 aprilie. La ele participă atât manageri de companii și asociații patronale, cât și conducător ai institutelor de cercetare, cadre universitare și alte categorii direct implicate în evoluția anumitor sectoare. 

Temele puse în discuție se referă la cadrul instituțional, administrativ, legislativ și economico-financiar, procesele de inovare la nivelul companiilor și relația acestora cu universitățile și institutele de cercetare, resursele umane care să asigure dezvoltarea industriei, comunicarea pe tema legislației europene adoptate și în curs de adoptare. 

În funcție de specificul fiecărei industrii au fost identificate și analizate o multitudine de alte teme considerate ca fiind prioritare. Printre acestea se numără accesul la materii prime, evoluția costului energiei, extinderea pe piețele externe din UE și extracomunitare, nevoia unor mecanisme de supraveghere a pieței pentru eliminarea produselor contrafacute sau periculoase pentru mediu și utilizatori, clarificarea legislației privind brevetele de invenții, evaziunea ca factor care distorsionează concurența în piață, precum și multe altele asemenea. 

O atenție deosebită a fost acordată analizei derulării proiectelor finanțate cu fonduri europene în exercițiul bugetar aflat la final și propunerilor privind perioada 2014-2020. 

Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendințelor industriei românești pe termen mediu și lung, identificarea potențialului nevalorificat și optimizarea lanțului de valoare adăugată din fiecare industrie. 

În cadrul consultărilor cu reprezentanții industriei auto s-a convenit înființarea unui grup de lucru care să se întrunească ori de câte ori este necesar pentru a analiza probleme specifice industriei. O propunere similară s-a conturat din partea reprezentanților industriei textile, având ca obiectiv revigorarea industriei de in, cânepă, mătase naturală și lână. 

Rezultatele finale ale consultărilor vor fi făcute publice, în urma sintetizării tuturor punctelor de vedere exprimate în cadrul consultărilor și în chestionarele transmise.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 23 Aprilie 2013
Stire din Economie : Euro bate pasul pe loc
Marţi, 23 Aprilie 2013
Stire din Economie : Dolarul american se apreciază
Pagina a fost generata in 1.3313 secunde