Modificările Codului fiscal și ale Codului de procedură fiscală au fost publicate în Monitorul Oficial

1220
Modificările Codului fiscal și ale Codului de procedură fiscală au fost publicate în Monitorul Oficial - codfiscal-1315319712.jpg
O.G. nr.29/2011 și O.G. nr.30/2011, publicate în M.O. nr.626, respectiv 627 din 2 septembrie 2011, aduc modificări Codului de procedură fiscală și Codului fiscal.
Cele mai semnificative modificări sunt:
1. Posibilitatea agenților economici de a beneficia de anularea, reducerea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale restante la 31 august 2011, în următoarele condiții:
- penalitățile de întârziere se anulează dacă obligațiile principale și dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011;
- penalitățile de întârziere se reduc cu 50% dacă obligațiile principale și dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012.
Măsura se aplică și pentru un procent de 50% din majorările de întârziere corespunzător componentei de penalitate din conținutul majorării de întârziere.
2. Măsuri de sprijinire a contribuabililor aflați în dificultate financiară, reglementarea unui regim juridic special al penalităților de întârziere aferente creanțelor fiscale principale eșalonate la plată. Conform acestui regim, pe perioada de eșalonare a obligațiilor fiscale principale și a eventualelor dobânzi aferente acestora, penalitățile urmează a fi amânate la plată în vederea anulării, dacă eșalonarea la plată se finalizează conform graficelor de plată stabilite de administrația fiscală. În acest regim se include și un procent de 50% din majorările de întârziere corespunzător componentei de penalitate din conținutul majorării de întârziere
3. Modificarea ordinii de stingere a obligațiilor fiscale; astfel, începând cu data de 1 octombrie, se modifică ordinea de stingere a obligațiilor fiscale în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligațiilor principale (a debitului) în ordinea vechimii acestora și apoi a accesoriilor în ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii în sarcina contribuabilului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5262 secunde