Interviu cu Ionelia Vișan, vicepreședintele CCF

Modificările fiscale au dat bătăi de cap constănțenilor

396
Modificările fiscale au dat bătăi de cap constănțenilor - 3b78eda1900e501fe1fdd2a4c4466694.jpg
Profesia de consultant fiscal câștigă tot mai mult teren, în condițiile în care modificările referitoare la Codul Fiscal nu sunt nici puține, nici pe înțelesul tuturor, iar sancțiunile mari îi sperie pe mulți. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu vicepreședintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), Ionelia Vișan.

- Mediul fiscal este tot mai impredictibil. A crescut numărul celor care apelează la consultanți fiscali?
- Per ansamblu, în România piața de consultanță fiscală a crescut, în anul 2010, fiind între 35 - 40 milioane de euro la nivelul declarațiilor pe care noi le-am avut depuse pentru anul precedent. A crescut și la nivelul Constanței numărul celor care se adresează consultanților fiscali. Se vede din ce în ce mai mult că este necesară această specializare, se vede din ce în ce mai mult că oamenii vor să respecte legea. De cele mai multe ori nu este rea credință, dar din neștiință, din necunoștință, din interpretare eronată pot să aplice eronat un act de reglementare fiscală, situație în care ei sunt penalizați. Sunt diverse contravenții, sunt diverse penalități foarte mari și atunci se asigură.

- Referitor la prevederile noului Cod Fiscal: unde au întâmpinat dificultăți constănțenii?
- Au fost probleme la sfârșitul anului 2010 și începutul lui 2011 în ceea ce înseamnă impozitarea profitului și declararea pe cele două tipuri de declarații. S-a tot modificat, s-au dat precizări peste precizări. Erau situații în care chiar dacă omul s-ar fi aplecat asupra problemei suficient de mult poate că tot îi rămânea o bucățică neînțeleasă sau care avea loc de interpretare.

- Dificultățile vin și pentru că aceste prevederi sunt greu de înțeles?
- Din păcate, în unele situații dau loc de interpretare din fașă. Așa loc de interpretare încât se vine cu o modificare sau cu o clarificare imediat, într-o lună, două, tot numai pentru că nu este inteligibilă voința legiuitorului. O dovadă în sensul acesta este cea a contribuțiilor so-ciale. Ordonanța de Urgență 58 din iunie 2010, care a bulversat pe toată lumea. Practic nu mai știai cum să o aplici. Imediat a venit o hotărâre de Guvern care era normă la Ordonanța 58. Nici nu am apucat să ne clarificăm cu ea că, la începutul lui septembrie, a venit Ordonanța de Urgență 82. Din ce motiv au fost necesare atâtea modificări? Pentru că s-au dat pe negândite.

- Camera Consultanților Fiscali a fost consultată în vreun fel?
- Avem delegați în comisia de dialog social la nivelul Ministerului Finanțelor Publice. Avem un comitet fiscal care funcționează pe aceleași principii, cu aceleași reguli ca și comitetul fiscal al Confederației Fis-cale Europene. Cea mai mare problemă pe care eu am văzut-o însă în ultima perioadă este că, deși sunt foarte mulți oameni capabili care lucrează în Ministerul Finanțelor, care lucrează în diverse organizații profesionale, care emit puncte de vedere absolut coerente, obiective, răspunsul care se dă, în mod constant, este că nu avem voință politică. Din păcate nu știu care este voința politică și de ce nu respectă partea profesională a lucrurilor.

- La ora aceasta mai sunt neclarități?
- Încă mai există și greutăți în înțelegere pentru unii agenți economici, încă nu au priceput foarte bine care sunt regulile fiscale pliate pe domeniul lor de activitate. Sunt încă probleme de interpretare, prin unele locuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2126 secunde