NATO a trimis flota de război împotriva piraților somalezi

295
Pe data de 24 octombrie, trei nave NATO, parte a Standing NATO Maritime Group 2, au pornit spre coasta de est a Africii. Ele urmează să ia parte la operațiunea Allied Provider, care constă în escortarea navelor comerciale ce tranzitează Golful Aden, o zonă controlată de pirați. Cele trei nave care iau parte la această misiune sunt: "ITS Durant de la Penne" (sub pavilion Italia), "HS Themistokles" (Grecia) și "HMS Cumberland" (Marea Britanie). Ele vor coopera cu forțele militare ale țărilor NATO care fac parte din Inițiativa de Cooperare de la Istambul, respectiv cu navele "FGS Karlsruhe (Germania), "FGS Rhon" (Germania), "TCG Gokova" (Turcia) și "USS The Sullivans" (SUA), care patrulează în zonă.
Operațiunea NATO este răspunsul la cererea secretarului general al Națiunilor Unite de asigura protecția navelor care transportă ajutoarele alimentare, în cadrul programului World Food. Navele alianței vor putea utiliza forța împotriva piraților, în conformitate cu legislația națională și internațională. Pirații capturați vor fi aduși în fața justiției, judecați și pedepsiți.
Secretarul general al NATO a dezvăluit faptul că importante resurse navale vor fi redirecționate pentru a restabili securitatea rutelor de transport în zonele de acțiune a piraților somalezi.
Operațiunile alianței în regiune vor include organizarea unei rețele sofisticate de informații, care va colabora cu fregatele și distrugătoarele ce patrulează în Golful Aden. Rețeaua, denumită "programul conștientizării situației maritime", va spori capacitatea forțelor navele de a monitoriza ce se întâmplă pe mare, în același mod în care controlul de trafic monitorizează situația din aer, în folosul aviației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4605 secunde