Navele cu deșeuri dau dureri de cap autorităților române

377
Navele cu deșeuri dau dureri de cap autorităților române - naca-1364249937.jpg

Articole de la același autor

Toate autoritățile sunt cu ochii pe nava "Volgobalt 219", din dana 40, a portului Constanța. Surse din cadrul Autorității Navale Române susțin că ofițerii instituției care au fost la bordul ei ar fi descoperit deșeuri menajere sortate, care erau declarate a fi un fel de "combustibil derivat, refuzat". 

Potrivit OUG nr. 195/2005, este interzis importul de deșeuri în vederea neutralizării în România. Legea permite, totuși, aducerea unor deșeuri în scopul valorificării, iar această prevedere dă prilejul unor speculații. 

Sursele noastre au declarat că reprezentanții autorității de mediu au prelevat mai multe probe de la navă și, în urma analizelor de laborator, se va lua o decizie. 

Pe 28 martie, la ora 12, este așteptată să sosească în portul Constanța o altă navă cu deșeuri la bord: "MSC Flaminia". Agentul navei a fost invitat la ANR pentru a lămuri problema deșeurilor.

Conform legii, orice navă care are la bord mărfuri periculoase sau deșeuri, înainte de a intra în apele teritoriale, pe lângă faptul că trebuie să obțină avizul Ministerului Mediului, trebuie să obțină și acceptul Ministerului Transporturilor. 

Surse din ANR susțin că "MSC Flaminia" nu ar fi obținut aprobarea Ministerului Transporturilor, înainte de a începe voiajul spre Constanța.

Conform reglementărilor în vigoare, ANR nu va accepta accesul navei în portul Constanța până nu va ști exact ce se află la bordul ei. "Obiectivul ANR este siguranța navigației, securitatea navei și prevenirea poluării. Vă dați seama că noi trebuie să știm exact ce e la bordul navei. Dacă va fi implicată într-o coliziune, într-un nou accident, acele materiale declarate inofensive s-ar putea scurge în bazinul portuar și să-l contamineze. De aceea, analiza de risc trebuie făcută și la nivelul Ministerului Transportului. Armatorul ar fi trebuit să ne anunțe și pe noi, căci așa scrie la lege" - a declarat sursa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 20 Martie 2013
Stire din Social : Marea schimbare la față a Peninsulei
Pagina a fost generata in 0.462 secunde