Navele de război sunt autorizate să lupte încă un an cu pirații

320
Navele de război sunt autorizate să lupte încă un an cu pirații - 7138b1d749dfe89a7a2bfaf3abd34b66.jpg
Consiliul de Securitate al ONU a reînnoit rezoluția prin care statele lumii sunt autorizate să coopereze cu guvernul de tranziție din Somalia în lupta împotriva pirateriei, în următoarele 12 luni.
Votul din data de 23 noiembrie 2010 permite prezența forței navale multinaționale de intervenție în Golful Aden, se arată într-un comunicat de presă al Federației Internaționale a Transportatorilor.
În ciuda faptului că navele de război au făcut ca multe atacuri să eșueze, pirații somalezi continuă să pună în pericol navigația în apele de larg din dreptul Africii de Est și Capului Horn. Ei dețin în mod curent 500 de navigatori ostateci și peste 20 de nave capturate.
În continuare, ITF prezintă o bogată cazuistică. Există date că un marinar filipinez de pe tancul petrolier de 72.825 tdw "Polar", sub pavilion Panama, capturat pe 30 octombrie 2010, a fost ucis în timpul atacului, se arată în comunicatul de presă. Potrivit informațiilor noastre, printre cei aflați la bordul navei se află și fitter-ul român Gheorghe Costianu.
În diferite țări, pirații sunt urmăriți penal. O instanță din SUA a con-damnat cinci pirați cu închisoarea pe viață pentru atacul împotriva unei nave de război americane, în aprilie 2010. În Germania a început primul proces din ultimii 400 de ani împotriva a zece pirați care au capturat portcontainerul "Taipan". Alți 16 pirați au fost reținuți de Garda de Coastă din Seychelles.
Incidentele piraterești sunt din ce în ce mai frecvente. Pe 25 noiembrie, petrolierul iranian "Hadi" a fost capturat și se pare că a reușit să evadeze în urma intervenției unei echipe de securitate înarmate.
Un marinar chinez de pe nava "Le Cong" a fost rănit după ce nava a fost atacată cu focuri de arme în Oceanul Indian, pe 18 noiembrie. Nava chinezească a reușit să scape de urmăritori. În aceeași zi, împotriva navei germane "Northern Valour" s-a produs un atac eșuat.
O altă navă chinezească, "Taishankou", a fost abordată de pirați în Marea Arabiei, pe 20 noiembrie. Echipajul a reușit să se baricadeze în cabine, iar între timp au apărut trei nave de răz-boi chineze.
Un alt punct fierbinte este Nigeria, unde militanții din Mișcarea de Emancipare a Deltei Nigerului au anunțat că vor întreprinde mai multe atacuri asupra instalațiilor petroliere și vor lua mai mulți ostateci.
Armata nigeriană a eliberat 19 prizonieri (12 nigerieni, 2 americani, 2 francezi, 2 indonezieni și un canadian) capturați într-un recent atac asupra unei platforme petroliere. Forța militară de intervenție a arestat 63 membri ai unei bande despre care se crede că este responsabilă de acest atac.
Biroul Maritim Internațional menționează alte 12 atacuri piraterești din 20 noiembrie și până acum. În cele mai multe dintre ele, briganzii au folosit arme grele și ușoare la asalt. Toate navele au reușit să scape de pirați datorită măsurilor de securitate luate la bord.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 30 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Criza trece, brandurile rămân
Luni, 29 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Avicola Lumina, cea mai tare-n ouă!
Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
Stire din Economie : Un nou terminal de GPL în portul Midia
Pagina a fost generata in 1.9755 secunde