Navigatorii români vor avea un contract colectiv de muncă pe ramură

597
1
Navigatorii români vor avea un contract colectiv de muncă pe ramură - stoicaaurel3-1360941156.jpg
Sindicatul Liber al Navigatorilor și reprezentanții unor companii de crewing (de plasare a forței de muncă marinărești) au lansat inițiativa unui contract colectiv de muncă la nivel de grup de companii de navigație. 

Un astfel de contract colectiv de muncă este necesar din perspectiva legislației românești, dar și al Convenției internaționale privind munca pe mare MLC - 2006, care va intra în vigoare în august 2013, a declarat Aurel Stoica, secretarul general al SLN. De la acea dată, armatorii vor trebui să semneze, cu sindicatele, contracte colective de muncă, în baza cărora navigatorii să beneficieze de o protecție socială cel puțin la nivelul standardelor minimale prevăzute de convenție, a explicat Stoica.

Un contract colectiv de muncă la nivel de grup de companii de navigație sau la nivel de sector prezintă numeroase avantaje pentru armatorii străini, companiile de crewing din România și navigatori. 

Un astfel de contract are rolul de a asigura protecția socială a navigatorilor români la ei în țară. În al doilea rând, profitând de sistemul fiscal mai favorabil din România, armatorii străini vor beneficia de costuri mai mici cu forța de muncă românească, deci vor fi mai competitivi pe piață. Pe de altă parte, navigatorii români devin mai atractivi și vor găsi mai multe locuri de muncă pe piața internațională. Va fi un avantaj atât pentru ei, cât și pentru companiile de crewing, afirmă secretarul general al SLN.

Inițiativa a fost discutată, pentru început, cu companiile de crewing care furnizează echipaje pentru armatorii străini cu care SLN are încheiate contracte. Pe măsură ce proiectul se va cristaliza, discuțiile vor fi extinse la toate companiile de crewing. "Dorința noastră este să realizăm un contract colectiv de muncă la nivel de sector, de care să beneficieze toți navigatorii români, toate companiile de crewing și toți armatorii străini pentru care țara noastră asigură echipaje" - a declarat Aurel Stoica.

Comentează știrea

navigator
16 februarie 2013
contract de munca

Poate asa vom scapa de societatile care percep comisioane

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0834 secunde