Concurs Noi măsuri de protecție a deținătorilor de depozite bancare

277
Noi măsuri de protecție a deținătorilor de depozite bancare - 87be5ae9f0116699ffd129e5988dcd0b.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri care asigură o protecție mai mare a consumatorilor, iar pe de altă parte stimulează încrederea lor în serviciile financiare.

Inițiativa vizează modificarea normelor europene existente referitoare la protecția deținătorilor de conturi bancare și a micilor investitori. Comisia a lansat totodată o consultare publică referitoare la îmbunătățirea protecției deținătorilor de polițe de asigurare, inclusiv posibilitatea de instituire a unor scheme de garantare a asigurărilor în toate statele membre.
În cazul conturilor bancare, atunci când banca nu poate rambursa depozitele, se prevede ca deținătorii să-și poată recupera banii în cel mult 7 zile, să beneficieze de un plafon de garantare mai mare, de până la 100.000 euro, și de informații mai bune cu privire la modul în care sunt protejați și în ce situații.
Pentru investitorii care folosesc serviciile de investiții, comisia propune acordarea mai rapidă a despăgubirilor în cazul în care o firmă de investiții nu îi restituie activele investitorului din cauza unei fraude, a unei greșeli în administrare sau erori operaționale, nivelul despăgubirii urmând să crească de la 20.000 euro la 50.000 euro.
De asemenea, investitorii vor primi informații mai bune cu privire la situațiile când se aplică sistemul de despăgubire și vor beneficia de o mai bună protecție împotriva deturnărilor frauduloase, în cazul în care activele lor sunt păstrate de o terță parte - precum în recentul caz Madoff.
Propunerile, în deplină concordanță cu angajamentele luate de UE în cadrul G20, au fost înaintate spre analiză Parla-mentului European și Consiliului de Miniștri al UE.
Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat: "Adoptarea pachetului propus astăzi marchează cel mai recent efort al comisiei de a spori transparența și responsabilitatea în cadrul sistemului financiar european pentru a preveni și gestiona viitoarele crize. Consumatorii europeni merită mai mult. Au nevoie de siguranța că economiile, investițiile sau polițele lor de asigurare sunt protejate oriunde în Europa. Pentru ca acest lucru să devină realitate, fac un apel la Parlamentul European și la Consiliu să adopte rapid pachetul de măsuri propus astăzi."
Recenta criză financiară a ilustrat încă o dată cât de susceptibile sunt băncile la riscul de retrageri masive (bank runs) - atunci când deținătorii de conturi bancare consideră că economiile lor nu sunt în siguranță și încearcă să și le retragă toți în același timp. Începând din 1994, există o directivă (94/19/CE) care asigură faptul că toate statele membre dispun de o plasă de siguranță pentru deținătorii de conturi bancare. Dacă o bancă se închide, sistemele naționale de garantare a depozitelor trebuie să ramburseze depozitele persoanelor care dețin conturi la banca respectivă, până la un anumit plafon de garantare.
Atunci când a izbucnit criza financiară, în 2008, s-au adus unele modificări rapide, în special pentru a crește plafonul de garantare la 100.000 euro (în două etape) și pentru a abandona posibilitatea de coasigurare (adică deținătorii de conturi bancare nu sunt despăgubiți integral, ci trebuie să suporte un anumit procent din suma pe care au pierdut-o, chiar dacă suma pierdută ar fi mai scăzută decât plafonul de garantare). Cu toate acestea, întrucât în sistemele existente s-au detectat și alte deficiențe, comisia înaintează acum o propunere completă de modificare a directivei din 1994, asigurându-se că s-au tras toate învățămintele de pe urma crizei.
Europenii nu doar vor beneficia de o mai bună protecție a economiilor lor, ci pot alege acum cel mai bun produs de economisire din orice țară UE, fără a-și face griji că există diferențe în ceea ce privește protecția. Băncile vor be-neficia de pe urma propunerii deoarece pot oferi produse competitive pe întreg teritoriul UE, fără a fi stânjenite de asemenea diferențe. Contribuabilii beneficiază și ei de pe urma mai bunei finanțări a sistemelor, întrucât intervenția statului devine mult mai puțin probabilă.
Majoritatea îmbunătățirilor ar putea intra deja în vigoare în 2012 și 2013 și s-ar aplica în toate statele membre ale UE, precum și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein, odată incluse în Acordul privind Spațiul Economic European.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0819 secunde