România, pe primul loc în Europa de Est la îngrijirile paliative

253

Articole recomandate

Un studiu al The Economist Intelligence Unit (EIU) arată că România se află pe primul loc în Europa de Est la capitolul îngrijirea bolnavilor aflați în fază terminală.
În România, serviciile de îngrijiri paliative s-au dezvoltat îndeosebi după anul 1989. "În timpul regimului Ceaușescu, serviciile de îngrijire a bolnavilor în fază terminală erau inexistente. Majoritatea deceselor surveneau acasă, după o suferință intensă. Din cauza unui sistem extrem de birocratizat, accesul la produsele opioide era extrem de dificil. În aceste condiții, consumul anual de morfină din România era printre cele mai reduse din Europa de Est", se arată în studiul EIU.
Cercetarea conține și un clasament cu 40 de state din întreaga lume, din care 30 sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Clasamentul are la bază un indice calculat ținând cont de nivelul îngrijirii de bază pentru bolnavii în fază terminală, disponibilitatea serviciilor, costurile implicate și calitatea îngrijirii.
Conform cercetării, în centrele de îngrijiri paliative din Europa de Est, multe donații vin din state precum Marea Britanie, care finanțează programe în mai multe țări, printre care România, Serbia și Moldova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 14 Iulie 2010
Stire din Sănătate : Alimente care trebuie evitate vara
Pagina a fost generata in 1.7362 secunde