Nouă din zece companii oferă angajaților beneficii extrasalariale

467
2
Nouă din zece companii oferă angajaților beneficii extrasalariale - fondcadouri-1676400153.jpg
Cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, sunt beneficiile pe care majoritatea angajatorilor (peste 85%) le oferă suplimentar salariaţilor, arată rezultatele unui sondaj EY, publicat marţi.

La nivel general, 93% dintre respondenţi au declarat că oferă angajaţilor, pe lângă salariul de încadrare, diverse alte beneficii. Astfel, în topul celor mai populare beneficii se află tichetele de masă - cu 9 din 10 companii care apelează la acest stimulent adăugat la pachetul salarial.

De asemenea, mai mult de 85% dintre companii oferă cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, precum sărbătorile de Paşte, Crăciunul, Ziua Copilului - 1 Iunie, 8 Martie etc.

Potrivit sursei citate, decontarea contravalorii transportului la şi de la locul de muncă este o altă extrafacilitate pe care 67% dintre angajatori o oferă propriilor salariaţi.

În ierarhia beneficiilor urmează, în ordine descrescătoare ca pondere: primele de asigurare voluntară de sănătate şi/sau servicii medicale furnizate sub formă de abonament (60%), asigurări de viaţă şi/sau profesionale (aproape 40%), cotizaţii suplimentare la fondurile de pensii facultative (32%).

Consultanţii EY precizează că, începând din luna februarie 2023, angajatorii pot include în lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile (această categorie intră în lista celor plafonate lunar la cel mult 33% din salariul de bază) şi „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum şi contravaloarea abonamentelor, oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană".

Sondajul de specialitate relevă faptul că opt din zece angajatori au afirmat că sunt la curent cu noutăţile fiscale în ceea ce priveşte beneficiile salariale, aşa cum sunt prevăzute de OUG nr. 16/2022, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Dintre cei intervievaţi, doar trei din zece angajatori consideră că modificările legislative nu au vreun impact în politica de compensaţii şi beneficii.

Cu toate acestea, 80% dintre respondenţi consideră că noile modificări legislative nu le impactează semnificativ bugetul alocat în prezent, astfel preconizează că nu vor suporta costuri suplimentare în mod substanţial.

„Singura egalitate din sondajul EY s-a înregistrat la întrebarea privind varianta pentru care vor opta în cazul în care vor surveni modificări legislative cu impact asupra costurilor şi, astfel, vor fi nevoiţi să efectueze modificări ale politicii actuale de beneficii. Jumătate dintre companiile respondente au declarat că, la nevoie, vor opera modificări ale categoriilor de beneficii, astfel încât să păstreze bugetul actual şi, deci, să nu suporte cheltuieli suplimentare. Cealaltă jumătate, partea plină a paharului, se arată deschisă creşterii bugetului actual de compensaţii şi beneficii salariale, ţinând cont şi de facilităţile fiscale ce pot aduce plusvaloare, atât din perspectiva angajatorului, cât şi din perspectiva salariatului", se precizează în concluziile cercetării.

Studiul EY România pe tema beneficiilor extrasalariale s-a derulat în perioada decembrie 2022 - ianuarie 2023 şi este bazat pe răspunsurile a 114 respondenţi, membri din echipe de conducere cu funcţii de la middle-management, până la CEOs/Managing Partners, Chief Financial Officer, preşedinţi, directori, din diverse companii active în următoarele sectoare: comerţ (19,7%), servicii profesionale - cercetare, consultanţă, comunicare (7,9%), IT, software şi internet (13,2%), servicii financiare (10,5%), imobiliare/construcţii (10,5%), industria grea (3,9%), industria farmaceutică (3,9%), agricultură (2,6%), industria auto (2,6%), telecomunicaţii (1,3%), petrol şi gaze (1,3%).


Comentează știrea

Studiul (Romania Paradis) vs. Realitate
14 februarie
"Nouă din zece companii oferă angajaților beneficii extrasalariale"

Unde oare o fi tara asta minunata din Studiu? Poate intr-o lume paralela. Beneficii [bonuri de masa, prime]. Bonuri de masa sint bune, sint oferite de majoritatea companiilor si nu reprezinta spor substantial (20lei X 20 zile = 100 euro ... poate conta enorm ca sint diverite profesii si grile de salarizare). Prime pe baza diverselor cutume nationale sint oferite de majoritatea companiilor, dar conteaza si nivelul. De ex: una e o prima de 100-200-300 euro la un salariu minim si alta e de 2-3-5 salarii pe un salariu undeva la limita superioara. In ultimul caz poate nici 1% din companiile care activeaza in Romania nu ofera facilitatea, sau poate doar pt. anumiti salariati (1% din totalul angajatilor). Sintetic, un studiu bun de [5 milioane migranti], de buna viata de pe meleagurile cercetarii !

Echivalente
15 februarie
[2023] "Nouă din zece companii oferă angajaților beneficii extrasalariale"

[iunie 89] In Romania se cumpara doar produse romanesti. [Studiu] Romanii sint patrioti. [ian 90][Realitate] Steagul Romaniei nu mai are Stema de bun ce a fost [Studiul iunie 89].[StudiuNou 23] Romanii sint patrioti si tin la Steagul lor (mai bine doar Galben fara Gaura). [5 milioane de migranti] impartasesc prin toate colturile lumii bunele obiceiuri si datini ale Mandrei Tari Romania. Altfel e doar reformularea clasica de [StatisticaDeCasaAlba_UltimulEtajLaStinga_laNave]: Fiecare familie are in fiecare zi un pui la cina (doar ca unii doar tacanurile si altii au alte gusturi).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2681 secunde