Nu mai aruncaţi sticlele! O să puteţi să vă luaţi înapoi banii pe ele

1699

Articole de la același autor

O măsură de mult timp aşteptată de Ministerul Mediului a fost adoptată, în sfârşit, de Guvern. Este vorba despre sistemul de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile. Acest sistem va oferi o garanţie în valoare de 50 de bani pentru ambalajele lichidelor achiziţionate, care vor putea fi returnate în orice magazin din România.





Un sistem care era în mare vogă pe timpul comunismului, Reciclare, Recondiţionare, Refolosire se reîntoarce acum, cu forţe proaspete într-o lume îngropată în deşeuri. În Uniunea Europeană sistemul SGR funcţionează foarte bine de zeci de ani, în încercarea ţărilor avansate de a colecta deşurile selectiv şi de a proteja mediul de gunoaie periculoase pentru natură. La noi, ca orice proiect măreţ care vine în sprijinul mediului dar şi al nostru, se implementează greoi fiind necesari ani până când ajungem să ne bucurăm de normalitate. Aşadar, în ultima şedinţă a Guvernului Cîţu a trecut şi sistemul garanţie-returnare. Practic pasul cel mare a fost făcut, urmând să treacă încă un an până când va fi şi operaţional. Se pare că întreaga structură va fi gata în octombrie anul viitor. „Ar fi bine să existe acest sistem şi la noi. Să nu mai aruncăm sticlele şi borcanele la gunoi, să le ducem înapoi la magazin să ne luăm garanţia. Dacă strângi zece ambalaje, le dai la schimb şi îţi iei o pâine. Este bine, dar pentru cei în vârstă va fi mai greu să transporte sticle pentru că sunt grele. Oricum este un lucru bun, poate nu se mai aruncă sticle de băutură din plastic peste tot”, a spus Elvira Dima, profesoară.


„Pe vremea noastră duceam la şcoală, hârtii, sticle, le reciclam. Primeam un zece la purtare şi ne bucuram că făceam o faptă bună. Foarte bine că se revine, poate aşa nu se mai aruncă pe jos, pe oriunde, PET-uri de la băuturi. Iar dacă mai primeşti şi un ban pentru asta este foarte bine”, a spus Iulian Spânu, muncitor.




Sistemul garanţie-returnare va fi aplicat tuturor magazinelor alimentare

Sistemul SGR va deveni obligatoriu pentru toate magazinele, indiferent de mărimea lor. Chiar şi cele de cartier vor fi obligate să primească ambalaje şi să returneze garanţia. „Am auzit că urmează să se aplice şi la noi. Vom vedea cum se va face concret. Probabil că la ambalajele care se returnează vom scumpi cu 50 de bani produsele ca să avem de unde returna garanţia. Nu ştiu cum va fi, rămâne de văzut. Dar dacă aşa vom avea o ţară mai curată, fără plaje, ape pline, margini de drum pline de PET-uri, eu sunt pentru”, a precizat Angela S., administratorul unui magazin alimentar de cartier.



„Vor fi avute în vedere ambalajele nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”, se arată în documentul trimis spre adoptare Guvernului.

„SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață. Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Deşeurile vor fi preluate din magazine de un operator unic de sistem, non-profit din care vor face parte producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6265 secunde