Azamat Zhangulov, vicepreședinte KMG International:

"Nu putem investi și mai mult capital dacă autoritățile nu demonstrează respect pentru lege"

415

Articole recomandate

În data de 22 iulie 2016, Compania Națională JSC KazMunayGas (KMG) și KMG International N.V. (KMGI) au transmis autorităților române o Notifi-care formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) - având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Guvernul României și ale Tratatului Cartei Energiei.

Diferendul de arbitraj privește tratamentul aplicat de autoritățile române investițiilor realizate de KazMunayGas NC și KMG International în subsidiarele din România, și anume: Rompetrol S.A. (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions S.A., Oilfield), Vega S.A. (Vega), Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) și alte companii românești.

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari și convingerea companiei că aparent autoritățile intenționează să pună sechestru și să naționalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia României și oameni. Companiile membre KazMunayGas au investit deja în jur de 4 miliarde de dolari (inclusiv prețul de achiziție al Grupului de către KazMunayGas NC) în România și au planuri de a direcționa alte câteva miliarde în fonduri către unități de producție și comunitățile unde Grupul operează.

"Suntem mereu disponibili să îi explicăm Guvernului României nevoia ca investițiile noastre să fie protejate, în baza cadrului legislativ în vigoare. Ne menținem angajamentul de a ne continua investițiile în România și de a dezvolta în continuare pe baza premiselor deja existente. Totuși, nu putem investi și mai mult capital dacă autoritățile nu demonstrează respect pentru lege. Dacă nu va fi găsită nicio soluție, suntem obligați să utilizăm toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile și a obține compensații, incluzând arbitrajul internațional împotriva statului român. Totuși, sperăm sincer că o soluție amiabilă poate fi încă găsită, care să ne permită să ne continuăm investițiile în România astfel încât să contribuim la obiectivul României de a deveni un hub energetic important în regiunea Mării Negre", a declarat, ieri, Azamat Zhangulov, vicepreședinte Senior al KMG International.

Dacă după depunerea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înțelegere între KMG și România, cazul va fi deferit și va fi rezolvat de Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Ca-merei de Comerț de la Stockholm, în concordanță cu prevederile tratatelor și cu soluțiile și măsurile pe care companiile KMG iau în considerare să le obțină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2814 secunde