Numărul accidentelor navale din apele teritoriale ale României a crescut exploziv

931

Articole de la același autor

Numărul incidentelor navale petrecute în apele României a înregistrat o creștere galopantă în ultimii trei ani, arată statisticile Autorității Navale Române. Dacă în anul 2019, au fost raportate doar 40 de evenimente, în 2020, numărul lor a crescut de peste trei ori, ajungând la 127, iar în 2021, s-a mai făcut un salt, până la 151 de incidente.

Dar trebuie precizat că anul 2021 a fost un an de vârf în transportul pe apă din România, cu un trafic maritim și fluvial intens. Portul Constanța și canalele navigabile au înregistrat un trafic de mărfuri record. Potrivit Autorității Navale Române, în anul 2021, în porturile românești au făcut escală 62.536 de nave, din care 5.484 de nave maritime (reprezentând 8,76% din total) și 57.051 de nave fluviale (91,24%).

În cele 151 de evenimente de navigație din apele teritoriale ale țării au fost implicate 249 de nave, dintre care: 25 de nave maritime, 209 nave fluviale și 15 ambarcațiuni.

Victimele accidentelor navale

Din numărul total de accidente navale, 32 au fost grave, iar 5 foarte grave, cu consecințe fatale. Printre cele 32 de accidente foarte grave se numără:

- două coliziuni de nave maritime cu nave fluviale;

- opt coliziuni între nave fluviale;

- trei coliziuni între nave fluviale și ambarcațiuni;

- o coliziune între două ambarcațiuni;

- trei coliziuni între nave maritime și infrastructura portuară sau corpuri imerse;

- cinci eșuări ale navelor fluviale, soldate cu găuri de apă;

- două eșuări ale ambarcațiunilor, soldate cu găuri de apă;

- două răsturnări de ambarcațiuni;

- două scufundări de ambarcațiuni;

- scufundarea parțială a unui ponton plutitor.

În cele cinci accidente grave au fost consemnate următoarele consecințe fatale:

- patru marinari de pe nave maritime și unul de pe o navă fluvială au decedat;

- pasagerul unei ambarcațiuni a decedat;

- un marinar și trei pasageri de pe nave fluviale au fost răniți;

- patru marinari de la bordul unor nave maritime au fost dați dispăruți.

Trei tragedii navale

Iată câteva cazuri de accidente navale foarte grave:

Pe data de 11 martie 2021, la ora 4:30, nava „Volgo Balt 179”, aflată în drum spre portul Constanța cu o încărcătură de 3.221,51 tone de cărbune, s-a scufundat la circa 70 de mile marine depărtate de coastă. Nava „GSP Falcon”, care se afla în apropiere, a reușit să salveze 10 dintre cei 13 membri ai echipajului. Din apele mării a mai fost recuperat trupul unui marinar decedat, ceilalți doi fiind dați dispăruți.

Pe data de 17 mai 2021, la ora 8:20, autoritățile au primit o informare telefonică prin care se anunța că pescadorul „Sea Shark 1”, cu un echipaj de cinci oameni la bord, a dispărut într-o zonă din dreptul portului Midia. Mai târziu, pe plajă, au fost descoperite trupurile a trei marinari decedați, ceilalți doi membri ai echipajului fiind dați dispăruți.

Pe data de 25 iulie 2021, la ora 17, o barcă cu motor de 5 cai putere s-a scufundat pe Dunăre, la kilometrul 629+100. Dintre cele nouă persoane de la bord, una a decedat, fiind găsită în apele fluviului după două zile.

Cauzele accidentelor navale

Potrivit specialiștilor Autorității Navale Române, accidentele navale au la bază o combinație de cauze. În cele 151 de evenimente navale investigate în anul 2021, condițiile hidro-meteorologice nefavorabile au contribuit la producerea a 92 dintre accidente, eroarea umană la 38 de accidente, problemele tehnice (oprirea motorului, blocarea cârmei) la 16 accidente, obiectele imerse (bușteni, stânci) la 8 accidente, alte cauze au fost prezente în 7 accidente.

Printre cele 234 de nave maritime și fluviale implicate în accidente s-au numărat: 109 barje în convoi, 36 de șlepuri motor, 35 de împingătoare, 10 remorchere, 16 cargouri de mărfuri generale, 8 construcții plutitoare, 6 șalupe, 4 nave tancuri fluviale, 3 nave de pasageri, 2 bacuri autopropulsate, un pescador și o pilotină.


53 de evenimente de navigație s-au petrecut în zona de jurisdicție a Căpităniei Zonale Constanța. Alte 24 au fost investigate de Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin, 32 de către Căpitănia Zonală Giurgiu, 24 de către cea din Galați și 18 de către cea din Tulcea.

În anul 2021, au fost deschise 151 de dosare de cercetare a evenimentelor de navigație, din care 5 dosare au fost trimise la Parchet, unul a fost preluat de Poliție, iar în 22 de dosare au fost aplicate amenzi contravenționale. Alte 10 dosare au rămas în lucru. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4539 secunde