Concurs Numărul navelor atacate de pirați este în creștere

665

Articole de la același autor

În primul trimestru al acestui an au fost raportate 49 de cazuri de piraterie. Fenomenul este în creștere, dacă ținem cont de faptul că, în aceeași perioadă a anului 2007, la Biroul Maritim Internațional erau înregistrate doar 41 de atacuri ale corsarilor.
În cele 49 de evenimente, 36 de nave au fost abordate și una a fost răpită. Un număr de șapte membri ai echipajelor au fost luați ostateci, șase au fost răpiți, trei au fost uciși, iar unul a fost dat dispărut și se presupune că este mort. În majoritatea atacurilor au fost folosite armele de foc și cuțitele.
Fenomenul este atent monitorizat de Biroul Maritim Internațional. Incidentele sunt analizate pentru a se trage învățăminte utile armatorilor. Datele obținute contribuie la perfecționarea măsurilor preventive, de identificare a piraților și grupărilor care operează cu aceștia și de ripostă la atacuri.
Nigeria se află pe primul loc în topul pirateriei cu zece cazuri raportate, respectiv 20% din total. În toate aceste incidente, atacatorii au deschis focul asupra navelor, ceea ce a dus la rănirea marinarilor. Cele mai multe dintre evenimente au avut loc în apele de coastă ale statului Lagos.
India și Golful Aden împart locul doi cu cinci evenimente fiecare. Cele din India sunt mai puțin periculoase și au drept țintă furtul de bunuri de pe nave. În schimb, toate atacurile din Golful Aden au același obiectiv: răpirea navei pentru a fi dusă și ascunsă într-unul din micile porturi de pe coasta de est a Somaliei.
Pentru prima oară, Indonezia nu se mai află pe o poziție superioară în clasament. Fenomenul pirateriei este în descreștere în arhipelag și în primele trei luni ale anului 2008 au fost înregistrate doar patru atacuri. Indonezia a coborât pe locul patru în top, în urma măsurilor antipiraterești adoptate de marina militară și poliția statului.
Apele de coastă ale Somaliei continuă să fie renumite pentru răpirea navelor și sechestrarea echipajelor în vederea obținerii recompenselor. În ultima vreme, locul atacurilor s-a mutat de pe coasta de est a Somaliei pe cea de nord și nord-est și în Golful Aden. În primul trimestru al anului, a fost consemnat un singur act de piraterie pe coasta de est, la circa 390 mile de țărm. Este vorba de răpirea remorcherului "Svitzer Korsakov".
În Strâmtoarea Malacca nu a fost raportat niciun atac. Liniștea din zonă este atribuită creșterii cooperării între statele riverane, pentru combaterea fenomenului.
Biroul Maritim Internațional cere tuturor comandanților de navă, armatorilor, organismelor din industria shipping-ului și statelor de pavilion să raporteze toate incidentele, chiar dacă acestea s-au rezumat la tentative, care au fost dejucate. Raportările sunt considerate a fi vitale pentru întărirea mecanismului de răspuns la acest fenomen. Biroul Maritim Internațional deține informații că un număr semnificativ de asemenea evenimente nu sunt raportate fie de teamă, fie din cauza presiunilor exercitate asupra comandanților de nave.
Trebuie cunoscut faptul că în cazul contactării Centrului de Raportare a Pirateriei, acesta acordă pe loc consultanță comandanților ale căror nave sunt atacate, iar prin intermediul autorităților locale, coordonează acordarea asistenței medicale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7576 secunde