Moștenire bugetară grea

Numeroase drepturi salariale restante din anii precedenți vor fi achitate în 2010

177
Numeroase drepturi salariale restante din anii precedenți vor fi achitate în 2010 - 2a56714006ae605b97a769d6fb7ddcb1.jpg
Proiectul de buget pe 2010 prevede reducerea cu 1,4 miliarde de lei a cheltuielilor cu personalul din sistemul de stat, comparativ cu anul 2009. Pentru acest an sunt prevăzute doar 45,7 de miliarde de lei pentru plata forței de muncă.

Dacă pe ansamblu, cheltuielile cu personalul se reduc, la anumite ministere și instituții publice apar creșteri. Motivele sunt mai multe. La unele instituții se aplică sentințele judecătorești privind plata unor drepturi salariale pe care statul a refuzat să le achite în anii precedenți. Alte ministere au cheltuieli suplimentare de personal întrucât au preluat la finanțare o serie de agenții, în urma aplicării legii privind restructurarea a acestora. Trebuie precizat că personalul preluat din agenții nu mai primește salariile privilegiate, finanțate din veniturile proprii, ci este remunerat conform Legii salarizării unice.
Prin aplicarea acesteia, sporurile se acordă în limita a 30% din suma salariilor de bază, iar în anul 2010 nu vor fi plătite ore suplimentare pentru personalul bugetar.
La Ministerul Justiției, cheltuielile de personal sunt mai mari decât cele din 2009 din următoarele motive: guvernul trebuie să plătească sporurile de risc și suprasolicitare neuropsihică și pe cel de confidențialitate pentru judecătorii și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor, întrucât aceste sporuri au fost câștigate de magistrați în instanță; Oficiul Național al Registrului Comerțului va fi finanțat prin bugetul Ministerului Justiției. Până acum, această instituție era finanțată integral din venituri proprii.
În bugetul Ministerului Apărării Naționale sunt cuprinse și sumele aferente drepturilor de echipare de care beneficiază personalul din această instituție și care nu au fost acordate în 2009. La capitolul "fond de premii" sunt cuprinse sumele aferente premiului anual pentru 2009 pentru angajații instituției. Creșterea fondurilor alocate se datorează angajării în anul 2009 a 3.500 de soldați și gradați voluntari.
La Ministerul Administrației și Internelor, fondurile reprezentând "alocații pentru locuințe" includ compensațiile lunare pentru chirie de care beneficiază, conform legii, personalul instituției și care nu au fost achitate în anul 2009. De asemenea, la capitolul "cheltuieli salariale în natură" sunt incluse fonduri pentru plata drepturilor de hrană și echipare de care beneficiază, conform legii, personalul din această instituție și care nu au fost acordate în anul precedent.
Creșterea cheltuielilor de personal a fost determinată de preluarea angajaților de la unele instituții care au trecut de la regimul de finanțare din venituri proprii la salarizarea potrivit sistemului unitar. Printre acestea se numără Agenția Națională de Cadastru și Publicitatea Imobiliară, Institutul Național de Administrație și centrele regionale de formare continuă pentru administrația publică locală. Veniturile obținute de aceste instituții intră la bugetul de stat și personalul preluat va fi remunerat conform legii salarizării unitare.
În ceea ce privește "prima de vacanță", sumele cuprinse în bugetul pe anul 2010 includ și fondurile necesare plății acestor drepturi pentru anul 2009. Fondurile care se regăsesc la alineatele "indemnizații de delegare" și "indemnizații de detașare" sunt destinate angajaților care fac parte din misiunile de evaluare Schengen în România, misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, OSCE, și misiuni de preluare a extrădărilor conform acordurilor încheiate cu țările membre UE.
La alineatul "indemnizații plătite unor persoane din afara unității", se regăsesc indemnizațiile pentru membrii birourilor electorale, cu ocazia alegerilor europarlamentare, prezidențiale, care nu au fost plătite anul trecut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6193 secunde