O lege anacronică și antieconomică

178
O lege anacronică și antieconomică - olegeanacronicasiantieconomica-1591887656.jpg

Articole de la același autor

Piața românească de capital a reacționat la decizia Parlamentului dominat de social-democrați de a interzice listarea companiilor de stat pe o perioadă de doi ani. Printr-un comunicat de presă, Bursa de Valori București avertizează că această inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului român, ci, dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor. De asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului.

"Vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori București în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări.

În multe dintre aceste companii, statul deține în continuare peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența strategică a statului în aceste companii. În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici", se arată în comunicat.

În acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe Bursa de la București, cu un procent estimat între 25% și 30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare. Aceste fonduri de pensii dețin activele populației.

"Considerăm că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc.) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici", se arată în încheierea comunicatului de presă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Iunie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 05 Iunie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 26 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 19 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 14 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Miercuri, 13 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 07 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.8684 secunde