O treime din șefii Fiscului își pierd funcțiile de conducere

641
2
O treime din șefii Fiscului își pierd funcțiile de conducere - anaf-1372703047.jpg

Articole de la același autor

Niciun loc de muncă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu mai e sigur. Restruc-turarea instituției duce la ample mișcări de personal, întrucât dispar structuri întregi (Garda Financiară, Autoritatea Națională a Vămilor și direcțiile județene ale finanțelor publice) și apar altele noi (Direcția Generală Antifraudă Fiscală și direcțiile regionale ale finanțelor publice).

Circa 30% din funcțiile de condu-cere actuale vor fi desființate, a anunțat Ministerul Finanțelor Publi-ce, fapt ce va simplifica și accelera procesul decizional, dar va aduce și economii la bugetul ANAF.

Cantitativ, resursa umană a agen-ției nu se va modifica. Experții internaționali au constatat că numărul total al personalului ANAF, raportat la numărul de contribuabili administrați, se încadrează în media europeană. În schimb, este necesară redistribuirea lui.

În prezent, unele structuri județe-ne au un număr prea mare de personal comparativ cu numărul de contribuabili administrați, iar altele, prea mic. Județul Constanța se nu-mără printre cele din urmă. Prin redistribuire, județul nostru ar putea să mai câștige un număr de posturi.

Redistribuirea se va realiza, de asemenea, dinspre activitățile funcționale (asistență, monitorizare, coordonare, funcții suport etc.) spre cele operaționale, mai complexe (precum: inspecția fiscală, asistența contribuabililor și tehnologia informației), cu un deficit real de personal. La nivel național, aproximativ 49% din resursele umane ale ANAF sunt concentrate în activitățile funcțio-nale din birourile județene, iar în activitățile operaționale, doar 43%.

Regionalizarea structurilor ANAF va genera, la rândul ei, importante schimbări în structura și distribuția personalului. Odată cu desființarea direcțiilor județene ale finanțelor publice, își vor înceta activitatea câteva sute de birouri de la nivelul județelor. Locul lor va fi luat de câteva zeci de birouri din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice.

În sfârșit, dispariția Gărzii Finan-ciare și înființarea Direcției Generale Antifraudă Fiscală va genera importante schimbări în structura personalului ANAF. Comisarii vor fi înlocuiți cu inspectorii antifraudă.

Ministerul și-a declarat intenția de a profita de restructurarea și reorganizarea ANAF pentru a face "curățenie" în rândul personalului. În sistem, va fi reținut personalul bine calificat.

Numirea personalului antifraudă se va face pe bază de concurs sau examen, ocuparea funcțiilor publice fiind făcută în urma promovării evaluărilor psihologice și a testelor de integritate.

Comentează știrea

roman
2 iulie 2013
bugetari nesimtiti

vrei sa platesti o taxa, ajungi pe str atelierelor, te trimit pe bdul mamaia( fostul CEC) iar de acolo te trimit pe str tulcei ! pt ce au computere,net,soft specializat? factura o platesti in baza CI/BI si a CNP... bataie de joc; cand scriau facturi cu pixul erau mai putini angajati si nu stateai atat la coada! minim 30% ar trebui concediati !

eliss
21 august 2013
poate ne revenim si noi

in acest caz ar trebui sa fim ocrotiti contribuabili care isi platesc taxele catre stat si sa nu ne mai talhareasca la drumul mare,iar cei care fug de taxe au prioritate in afacerii cu plicul la purtator.Sa nu mai vina la intimidare ca nu stii cum sa mai procedezi ,iar daca vezi atatea nereguli normal ca treci la negru tot ca tot asa dai spaga,iar in acest caz nu ne mai revenim si nu putem fi corecti ei ne obliga sa furam ca sa le dam si lor.Sa speram ca vor intra pe fagasul cel bun si la noi in Romania .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4858 secunde