Concurs Oamenii de afaceri susțin supraimpozitarea producătorilor de gaze și electricitate

186

Articole de la același autor

Reprezentanții oamenilor de afaceri din România susțin măsura guvernului de a impozita profiturile excepționale obținute de companiile din sectorul energetic și propun ca banii încasați să intre într-un fond strategic de dezvoltare care să finanțeze proiecte de creștere a eficienței energetice.

"Această propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ul-timii ani, urmare a evidenței că prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creșteri de prețuri fără realizarea niciunei îmbunătățiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau al energiei. Măsura a fost aplicată și în alte țări membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie", se arată într-un comu-nicat al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Asociația propune ca veniturile rezultate din această taxare să constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să fie stimulate proiectele de creștere a eficienței energetice.

"AOAR consideră oportună taxarea excepțională a veniturilor companiilor care activează în domeniul gazelor naturale, în condițiile în care FMI/CE/BM impun României creșterea prețului de furnizare a acestei resurse energetice. La nivelul UE nu s-a acceptat de către țări ca Germania, Austria sau Italia să se treacă la negocierea unui preț unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important în sensul consolidării pieței energetice unice europene), protejându-se aranjamentele preferențiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent îl reprezintă triplarea profitului companiei germane E.On, în semestrul 1 din 2012 față de semestrul 1 din 2011, pe fondul acordului încheiat de compania germană cu Gazprom referitor la reducerea prețului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactivă de la 1 mai 2012", afirmă sursa citată. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 August 2012
Stire din Economie : Depreciere serioasă a dolarului
Joi, 16 August 2012
Stire din Economie : 510.000 șomeri în Olanda
Pagina a fost generata in 1.3898 secunde