Oficiul Comerțului, despre tarifele unice: Nu sunt creșteri ale cuantumului taxelor

276
Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea taxelor și tarifelor pentru operațiunile efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și nota de fundamentare au fost publicate deja pe site-ul instituției și a Ministerului Justiției. Pentru a înlătura temerile că din cauza noului sistem va crește cuantumul taxelor, ONRC a venit cu câteva precizări. "Inițiatorii Proiectului de Hotărâre a Guvernului nu și-au propus grevarea suplimentară a comercianților, noile taxe și tarife unice fiind determinate prin însumarea contravalorii serviciilor prestate și a comisioanelor percepute pentru operațiunile efectuate de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale", au explicat reprezentanții ONRC. Potrivit acestora, creșterea veniturilor la bugetul de stat pentru următorii cinci ani cu un procent anual de 5% față de anul anterior se bazează exclusiv pe creșterea numărului de operațiuni de înregistrare previzionate.

Iată și câteva exemple de taxe de înregistrare în registrul comerțului: în sistemul actual de taxare, înregistrarea unei persoane juridice, cu un singur asociat și cererea de autorizare pentru două obiecte de activitate este de 244,95 lei și este compus din: verificare unicitate sediu - 10 lei; verificare unicitate asociat unic - 10 lei; înmatriculare - 120 lei; obținere CUI - 10 lei; certificat constatator - 60 lei; transmitere declarații către autorități - 10 lei; transmitere publicare acte în Monitorul Oficial - 10 lei; obținere cazier fiscal - 10 lei; îndrumare prealabilă - 4,95 lei. În sistemul de tarife și taxe unice, prețul este de 250 de lei.

Pentru o mențiune complexă, constănțenii ar urma să achite 220 de lei, aceeași sumă care se plătește și în prezent (și care este compusă din: taxă cesiune (asociați / acționari / participare la profit și pierderi), actualizare act constitutiv + un eveniment - 160 lei; completare obiect de activitate - 30 lei; transmitere acte la Monitorul Oficial - 10 lei; obținere cazier fiscal pentru un asociat - 10 lei; preschimbare certificat în mod curent - 10 lei). Din exemplele enumerate rezultă că, per ansamblu, nu sunt creșteri ale cuantumului taxelor pentru operațiunile de înregistrare în registrul comerțului.

"Cuantumul taxelor și tarifelor percepute de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale pentru operațiunile efectuate la registrul comerțului este neschimbat încă din anul 2004 când, prin HG nr.913/2004, s-au stabilit taxele și tarifele aferente operațiunilor de înregistrare în registrul comerțului. Însă, în perioada 2007 - 2012, prin comasare sau eliminare, numărul taxelor și tarifelor s-a redus de la 27 la 11, așa cum reiese din proiectul de Hotărâre a Guvernului", au subliniat reprezentanții ONRC.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea taxelor și tarifelor pentru operațiunile efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale va fi inclus pe agenda de lucru a Guvernului în perioada următoare.

v v v

Reprezentanții ONRC au explicat că scopul Proiectului de Hotărâre a Guvernului este de simplificare a procedurilor de înregistrare în registrul comerțului, prin aplicarea de taxe și tarife unice pentru înregistrarea în registrul comerțului, care asigură crearea premiselor pentru plata on-line, utilizând cardul bancar prin Sistemul Național Electronic de Plată Online (SNEP) și eliminarea timpilor alocați pentru calcularea, la ghișeu, a contravalorii serviciilor prestate (actualmente stabilirea exactă a taxelor și tarifelor fiind realizată numai prin întocmirea notelor de calcul; prin introducerea noului sistem, notele de calcul vor fi generate de sistemul informatic numai pentru verificare). De asemenea, reprezentanții ONRC spun că sistemul prezintă predictibilitate, ceea ce îi permite operatorului economic să stabilească o prognoză fidelă a cheltuielilor legate de înregistrarea în registrul comerțului atât la momentul constituirii cât și în cursul derulării afacerii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2689 secunde