Un constănțean are de plătit amenzi de aproape 3 miliarde de lei vechi

1355
Un constănțean are de plătit amenzi de aproape 3 miliarde de lei vechi - spitconstanta-1336594096.jpg

Dacă zilele acestea primiți în poștă plicuri ce poartă sigla SPIT Constanța e semn că va trebui să scoateți bani din buzunar. Serviciul Public de Taxe și Impozite a început să trimită somațiile de plată pentru persoanele care au datorii către bugetul local. Este vorba despre peste 56.000 de datornici cu diferite sume de plată, fie mai mici, fie mai mari.
"În vederea recuperării sumelor datorate bugetului local, aferente semestrului întâi din anul 2012, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT) a demarat procedura de urmărire și executare silită prin expedierea celor 56.054 de somații de plată, din care 47.300 pentru persoane fizice și 8.754 pentru persoanele juridice", explică directorul executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun.
90% din somații (50.675) cuprind datorii cumulate din impozite, taxe și/sau amenzi, iar 5.379 sunt doar debite datorate din amenzi.
"Marii datornici din categoria persoanelor fizice sunt cei care nu au bunuri supuse impozitării și care au debite cumulate din amenzi. O singură persoană avea la data de 4 mai 2012 un debit de 294.163 lei, reprezentând amenzi neachitate", precizează șeful SPIT. Cele mai multe amenzi provin din sancțiuni pentru comerț ambulant.


20 la sută din constănțeni sunt rău platnici
Din totalul de 285.325 contribuabili înregistrați în anul 2012 în evidențele fiscale ale SPIT, din care 263.195 persoane fizice și 22.130 persoane juridice, proporția rău platnicilor este 20% din care 17% persoane fizice și 3% persoane juridice.

A expirat termenul scadent
Termenul scadent pentru plata obligațiilor datorate bugetului local, aferente semestrului întâi din anul 2012, a expirat la data de 2 aprilie 2012. "Emiterea și expedierea somației de plată este prima măsură de urmărire și executare silită. Dacă în termen de 15 zile de la primirea acesteia contribuabilul nu achită debitul datorat, procedura este continuată prin înființarea popririlor pe venituri, asupra disponibilităților bănești sau prin sechestrarea bunurilor aparținând debitorului", adaugă Virginia Uzun.
Contribuabilii care au achitat însă debitele din dosarele de urmărire și executare silită înainte de comunica-rea somațiilor de plată nu mai este necesar să se prezinte la ghișeele instituției. Recomandarea se adresează persoanelor care au efectuat plăți după data de 20 mai și care se află în posesia unei chitanțe pentru suma înscrisă în somația primită.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.394 secunde