Cât veți plăti pentru adeverința de vechime de la Inspectoratul de Muncă

1054
Cât veți plăti pentru adeverința de vechime de la Inspectoratul de Muncă - ghiseeitm1-1333133142.jpg

Începând cu 2 aprilie 2012, Inspectoratul Teritorial de Muncă nu va mai înregistra vechimea în carnetele de muncă ale celor care le-au păstrat acasă. Conform legii nr. 41/2012, persoanele care au vechime anterioară lunii ianuarie 2011 și stagiul respectiv nu este trecut în carnetul de muncă nu vor mai putea să-și completeze carnetul. Ele vor primi totuși o adeverință pentru a le servi la calcularea stagiului.
"Contra sumei de 40 de lei vom elibera adeverință din care să reiasă perioada în care a muncit și care nu se regăsește în cartea de muncă", a precizat directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola. Acesta a atras atenția că mai există încă sute de agenți economici care nu și-au achitat comisionul către ITM pentru păstrarea și completarea carnetelor de muncă. "Firmele ar trebui să verifice pe site-ul nostru, wwww.itmconstanta.ro, dacă au debite și să se prezinte la serviciul de contabilitate al instituției pentru a li se face calculul penalizărilor la zi și, în vederea plății ulterior a datoriei. Nu îi vom putea păsui", a mai adăugat șeful ITM.

Amenzi de mii de lei pentru agenții care nu primesc inspectorii
De asemenea, agenții economici trebuie să știe că o nouă modificare a Legii nr. 108 din 1999 privind organizarea și funcționarea inspecției muncii, majorează considerabil amenzile pentru cei care obstrucționează activitatea de control. "Dacă o persoană identificată la lucru refuză să completeze fișa de identificare angajatorul riscă să ia amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Ei spun că nu scrie nicăieri că trebuie să completeze fișa, dar iată că acum avem prevedere nouă. Atunci când caută angajați la negru, inspectorii de muncă nu o să-i anunțe niciodată pe angajatori că vin în control. Nici nu avem nevoie de prezența angajatorului, pentru că uneori stă acolo tocmai ca să îl intimideze pe lucrător", a explicat Didina Mititelu, șef Serviciu Inspecția Muncii din cadrul ITM Constanța.
Dacă refuzați să primiți inspectorii, să le arătați documentele solicitate sau nu duceți la îndeplinire măsurile impuse în urma verificărilor, riscați de asemenea amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4369 secunde