Mai aveți doar nouă zile pentru a vă completa gratuit stagiile în carnetul de muncă

1221
1
Mai aveți doar nouă zile pentru a vă completa gratuit stagiile în carnetul de muncă - itm15-1332355977.jpg

Peste 20.000 de carnete de muncă zac încă în arhiva Inspectoratului Teritorial de Muncă. Angajatorii au uitat de ele și nici proprietarii cărților nu au venit să le ridice. Conform procedurii, ei ar fi trebuit să intre în posesia lor încă din luna iunie 2011, dar ele se află și acum depozitate la ITM. Absența sancțiunilor justifică delăsarea angajatorilor.
"Agenții economici, în ciuda apelurilor pe care le-am făcut, nu au venit să preia carnetele de muncă ale angajaților lor. Totuși, ca să-i liniștească, i-au trimis pe oameni să și le ridice singuri. Ei vin la noi, invocă diferite motive și, evident, noi le dăm", a declarat, pentru "Cuget Liber" directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, jr. Eugen Bola.
Dacă firma la care lucrați nu v-a înmânat încă vechiul carnet de muncă, puteți să îl ridicați singuri de la sediul Inspectoratului de Muncă. Trebuie doar să faceți o cerere, la care atașați o fotocopie a cărții de identitate.
"Procedura nu durează mai mult de două-trei minute. Omul vine, depune o cerere și este planificat în câteva zile să vină să ridice carnetul. În cazul în care este din județ, nu îl mai punem pe om pe drum și îi dăm carnetul pe loc", a mai spus jr. Eugen Bola.
Cererile le puteți depune de luni până vineri, între orele 8,30 și 16,30, iar cărțile de muncă le puteți ridica numai lunea și marțea, între 8,30 și 13,30.

Mergeți cu carnetul la ITM!
Dacă însă aveți carnetul uitat pe acasă, într-un sertar și nu are completate toate locurile de muncă unde ați lucrat, ar fi bine să vă grăbiți cu el la sediul ITM, pentru a vă trece toate stagiile de vechime. Mai aveți doar nouă zile la dispoziție pentru a face acest lucru, după care reprezentanții ITM nu vor mai putea nota nimic pe carnet. Pentru a demonstra totuși stagiile de vechime, în schimbul sumei de 40 de lei, vi se va elibera o adeverință.
"Din 2 aprilie avem o nouă procedură. Nu mai putem să mai completăm carnetele care sunt aduse de acasă. Vom emite doar o adeverință cu stagiile de vechime care va costa 40 de lei. Așadar numai până pe 30 martie mai putem primi carnete de muncă pentru a fi completate", a explicat directorul ITM.
Practic, mergeți cu cartea de muncă la ITM și să precizați, într-o cerere scrisă, unde anume ați lucrat. "Noi căutăm în arhivă și înregistrăm toate perioadele res-pective. Este bine ca oamenii să nu le țină acasă și să treacă toate stagiile, căci va veni o vreme când vor avea păr alb pe cap și vor avea nevoie de anii respectivi pentru calculul pensiei", a mai adăugat șeful ITM. Conform legii, nu sunt acceptate la pensionare situațiile în care titularii prezintă cartea de muncă deținută, dar și adeverințe de la alte slujbe, care nu au fost menționate în acest act și se impune ca toate locurile de muncă să fie trecute în carnet.



Comentează știrea

Salariat
22 martie 2012
Cer lamurire de la Dl.Bola

Cum sa nu fie acceptate perioadele neinscrise in carnetele de munca? A cui e vina ca o lunga de perioada de timp nu s-au mai gasit formulare pentru carnetele de munca? Atunci pentru ce se mai depun declaratiile in format electronic din 01.04.2001??? Banuiesc ca ati facut referire la perioadele lucrate inainte de aceasta data, adica acestea e musai sa se regaseasca in carnetele de munca pentru perioada ulterioara lui 01.04.2001 trebuind sa existe evidenta electronica la C.J.Pensii.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Pagina a fost generata in 0.3817 secunde