Cum puteți să vă turnați angajatorii dacă vă fac probleme

2453
1
Cum puteți să vă turnați angajatorii dacă vă fac probleme - conflictemunca-1325868552.jpg
În condițiile unei crize financiare serioase, conflictele de muncă sunt destul de numeroase. Salariații stau cu frica în sân că și-ar putea pierde locul de muncă, iar angajatorii nu știu ce să mai facă pentru a se descurca cu plata angajaților. Astfel, este aproape inevitabilă apariția unor conflicte.

Cele mai multe probleme se ivesc pe fondul unor neînțelegeri referitoare la bani. Mai sunt conflicte generate de unele abuzuri făcute de angajatori, dar și legate de abateri disciplinare ale salariaților. "Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța primește în mod frecvent sesizări privind abuzuri ale agenților economici. Cele mai multe fac referire la întârzieri la plata salariilor sau neplata pe perioade mai lungi de timp. De asemenea, avem numeroase plângeri privind încadrarea în muncă", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, jr. Eugen Bola.

Inspectorii de muncă intră pe fir

Odată sesizați, inspectorii de muncă pot determina angajatorul să rezolve situația. Multe din aceste reclamații se termină cu amenzi consistente pentru firmele cu pricina. "Există situații în care angajatorii nu vor să le întocmească contracte de muncă. Oamenii lucrează din data de 2 ori 15 decembrie, de exemplu, tot așteaptă să semneze contractul și nu primesc nimic. Unii vin și se plâng la noi, după care trimitem o echipă de inspectori care vor verifica situația și care au obligația ca în termen de 30 de zile să-i trimită omului un răspuns oficial acasă. În primul rând se verifică dacă a lucrat într-adevăr acolo unde declară. În cazul în care nu sunt probe se trimite dosarul în instanță pentru a apela la proba testimonială, dar sunt și situații când se poate proba. Apoi inspectorii stabilesc măsuri ce trebuie îndeplinite până la un anumit termen", mai precizează Eugen Bola.

Amendă de 9.000 de lei pentru neplata asigurărilor de sănătate

O situație destul de frecventă și deosebit de neplăcută este aceea în care deși angajatul are și contract de muncă și salariile plătite la timp, dar nu i se plătesc contribuțiile la asigurările de sănătate. "Sunt cazuri când apare o problemă medicală și angajatorul refuză să-i emită salariatului adeverința privind plata asigurărilor de sănătate și fotocopia după ordinul de plată. Atunci omul nu se poate interna sau nu poate beneficia de anumite servicii medicale. Dacă noi constatăm astfel de probleme îl obligăm pe agentul economic ca în termen de câteva zile să facă dovada plății. Dacă nu se achită de acest lucru, echipa de inspectori se deplasează la sediul societății și poate aplica o amendă contravențională de până la 9.000 de lei", adaugă șeful ITM Constanța.

Medierea este cheia

Dacă nu se ajunge totuși la astfel de plângeri către instituțiile statului, conflictele pot crea însă o stare tensională neplăcută la locul de muncă. Potrivit statisticilor, jumătate din angajații care își părăsesc locul de muncă spun că au ales această cale din cauza unor conflicte apărute în compania unde lucrau. Una din metodele de a soluționa astfel de probleme este medierea. "Din cauza unor astfel de conflicte, companiile pot pierde angajați valoroși sau chiar bani. Mediatorii trebuie să îi facă pe protagoniștii conflictului să înțeleagă cauzele conflictului, să accepte opiniile diverse și să îi învețe să muncească în continuare împreună. Nu e vorba doar de o împăcare de ochii lumii, ci de una pe termen lung, astfel încât neînțelegerile să nu mai revină. Sancțiunile nu sunt indicate pentru că nu fac decât să crească frustrarea angajatului", explică Ioan Piscu, mediator.


În cazul în care aveți probleme cu angajatorul dumneavoastră, există o linie gratuită pentru sesizări privind munca fără forme legale 0.800.086.8622.

Funcționarea serviciului este asigurată de luni până vineri între orele 8,30 și 16,30, apelurile putând fi realizate din rețelele fixe. 


Comentează știrea

z1142
6 noiembrie 2016
angajatori tepari

Postat in Astazi - 09:33 am Edit GRIJA MARE LA SC VADEMECUM COMSERV S.R.L - BRASOV TEAPA! Face angajari trece salariul minim pe economie pe contractul de munca si promite bani mai multi. Cand iti dai seama la ce oameni lucrezi si vrei sa pleci nu iti vezi banii pe ultima luna. Teapa fratilor! Nu faceti prostia sa va angajati acolo! http://www.vademecumcomserv.ro/html/contact.php

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Decembrie 2011
Stire din Social : Mai puține angajări în 2012
Pagina a fost generata in 0.8606 secunde