Prognoze optimiste

Ofițerii maritimi români vor avea mai multe locuri de muncă

573

Articole de la același autor

"În ultimii patru - cinci ani, Ro-mânia a înregistrat o creștere a efectivelor de ofițeri destinate flotei maritime mondiale" - a de-clarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Florin Urziceanu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Crewing din România. Sporul a fost mai mare, comparativ cu al celorlalte țări din Uniunea Europeană."

A fost nu doar o creștere cantitativă, ci și una calitativă - apre-ciază reprezentantul crewing-ului românesc, universitățile maritime punându-se mai bine de acord cu cerințele STCW.

"În continuare, se înregistrează un deficit mai mare de ofițeri mecanici, în special la funcțiile superioare. Îmbucurător este faptul că Universitatea Maritimă din Constanța a sesizat direcțiile de evoluție a pieții și a sporit numărul locurilor la secția mecanică. Piața este cea care obligă echilibrarea raportului dintre absolvenții din specialitatea punte cu cei de la mașină. Perspectiva pentru următorul an este de la stabilitate până la o ușoară diminuare a cererii de ofițeri, pe ansamblu. Creșteri vor fi la navele specializate și off-shore, în schimb vor fi scăderi la cargouri, vrachiere și chiar tancuri petroliere" - afirmă Florin Urziceanu.

Dacă prognoza pe termen scurt nu este prea bună, cea pe termen mediu, respectiv pentru următorii patru - cinci ani, este optimistă, consideră președintele ANACR. Cererea de echipaje va crește, întrucât șantierele navale se pregătesc să livreze pe piață un număr consistent de nave noi.

"Pentru ofițerii români vor fi mai multe locuri de muncă, dar în cazul nebrevetaților, cererea va continua să scadă - spune Urziceanu. Con-curența marinarilor asiatici și scăderea salariilor face ca tot mai puțini nebrevetați români să plece pe mare. Pericolul diminuării peste măsură a acestei categorii importante de navigatori este iminent, iar odată cu aceasta se pierde o tradiție. Folosesc acest prilej pentru a le adresa navigatorilor români urarea "La mulți ani!", de ziua lor."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3259 secunde