Ora de muncă s-a scumpit la privați și s-a ieftinit la stat

453
Ora de muncă s-a scumpit la privați și s-a ieftinit la stat - dc149640eb3ff97ed2ece1fecee85026.jpg
Care este costul orar al forței de muncă în România? S-au altfel spus: cât cheltuiește un agent economic pentru ora de lucru a unui lucrător? Statistica oficială trece sub tăcere acest indicator economic, deși prezintă date relative (procente) privind evoluția lui. O asemenea abordare este de neînțeles, atât din punct de vedere științific, cât și al transparenței față de contribuabili.
Potrivit Institutului Național de statistică, în trimestrul III 2010, comparativ cu trimestrul anterior, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut o scădere mai accentuată în: sănătate și asistență socială (-21,28%), administrație publică (-19,98%), activități de spectacole, culturale și recreative (-14,12%) și învățământ (-13,31%). Aceasta a fost determinată de măsurile de reducere a salariilor din sectorul bugetar.
În schimb, au fost creșteri sem-nificative în industria extractivă (8,04%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (4,81%) și industria prelucrătoare (4,56%).
Față de trimestrul III 2009, cele mai mari rate anuale de scădere se observă în: învățământ (-22,76%), administrație publică (-20,26%), sănătate și asistență socială (-19,71%). Creșteri s-au înregis-trat în informații și comunicații (19,04%), industria prelucrătoare (8,17%), intermedieri financiare și asigurări (7,62%).
Costul cu forța de muncă re-prezintă totalitatea cheltuielilor directe și indirecte suportate de angajator cu forța de muncă salariată. Sunt excluse cheltuielile acestuia cu formarea profesională a angajaților, recrutarea per-sonalului și echipamentul de protecție.
Concluzia ce se desprinde din datele statisticii este că ora de muncă bugetară a devenit mai puțin costisitoare, în timp ce în sectorul economic (preponderent privat), ora de muncă este mai scumpă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 08 Decembrie 2010
Stire din Economie : O națiune cu mentalitate de bancomat
Pagina a fost generata in 1.8872 secunde