Pandemia Covid-19 deschide era economiei digitale

324
Pandemia Covid-19 deschide era economiei digitale - pandemiacoviddeschideeraeconomie-1587565191.jpg

Articole de la același autor

Reperele temporale ale omenirii sunt în schimbare. La români, în timpul regimului comunist, istoria se împărțea în epoca de dinainte de 23 august 1944 și cea după. Prăbușirea dictaturii ceaușiste a dus la o nouă periodizare, reperul fiind Revoluția din Decembrie 1989. Actuala pandemie îmbogățește istoria popoarelor și cu un nou reper. De-acum înainte, vom vorbi despre epocile ante și post-Covid-19.

Fiți convinși, stimați cititori, chiar așa se va întâmpla! Lumea de mâine se va deosebi de cea de ieri, din multe puncte de vedere, dar mai ales tehnologic. Omul, societatea vor trăi, de-acum înainte, cu teama de viitorul atac al inamicilor nevăzuți și vor încerca să facă din tehnologia digitală un zid de apărare împotriva dușmanilor nevăzuți.

Avantajele digitalizării

În lupta împotriva coronavirusului, tehnologia digitală joacă un rol fără precedent în menținerea vieții de zi cu zi și a activităților economice și sociale, precum și în recuperarea industriei și afacerilor, arată un raport al Uniunii Europene. Pandemia a devenit punctul de plecare al erei digitale, iar transformarea digitală începe să reprezinte condiția existențială pentru întreprinderi și organizații. Pe viitor, vor trebui realizate investiții în tehnologiile digitale, vor trebui formate noi abilități și practici la nivel executiv și managerial.

Un sondaj al Băncii Europene de Investiții arată că, în privința digitalizării, firmele din Uniunea Europeană se află în urma celor americane, în majoritatea sectoarelor economice. Doar patru țări europene depășesc SUA. E vorba de Danemarca, Olanda, Republica Cehă și Finlanda.

Sectorul construcțiilor prezintă cea mai mare distanță digitală dintre SUA și UE. Ponderea firmelor digitalizate este de 40% în UE și de 61% în SUA. În sectorul serviciilor, diferența este de 13%, iar în sectorul infrastructurii, de 11%. În ceea ce privește producția, doar 66% dintre firmele UE, față de 78% din SUA, raportează că au adoptat cel puțin o tehnologie digitală.

Raportul arată că întreprinderile digitale au performanțe mai bune și sunt mai dinamice. Productivitate lor este mai mare decât cea a firmelor non-digitale, au practici de gestionare mai bune, sunt mai inovatoare, cresc mai repede și creează locuri de muncă cu salarii mai mari. În plus, își revin mai repede după o criză globală.

Firmele mari tind să se digitalizeze mai rapid. În UE, doar 30% din firmele cu mai puțin de zece angajați au adoptat tehnologii digitale. În schimb, în cazul firmelor cu mai mult de 250 de angajați, această cotă crește la 79%.

Statul digital

În România, la 29 februarie 2020, erau activi din punct de vedere juridic 1.374.176 de agenți economici, din care 380.518 sunt persoane fizice autorizate, iar 993.658 sunt persoane juridice. Câte dintre ele aplică tehnologii digitale? Nimeni nu poate să spună. Dar un lucru este clar pentru toată lumea: aplicațiile digitale sunt puține și au o răspândire redusă în economia românească, aspecte ce au ieșit la iveală odată cu declanșarea pandemiei.

Peste noapte, România a devenit conștientă de necesitatea digitalizării. Iată, publicația "Capital" chiar a inițiat o dezbatere online cu tema "Digitalizarea la nivelul instituțiilor statului". Printre temele abordate, se numără: automatizarea instituțiilor publice în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă și creșterii eficacității; dezvoltarea infrastructurii digitale și securitatea acesteia; distanțarea socială prin digitalizare; accesarea digitalizată a informațiilor; implementarea semnăturii electronice.

Într-adevăr, avem nevoie de un stat digital tot atât de mult ca și de o economie digitală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3656 secunde