Bătălia cu virusul Covid-19! Plan nou de organizare a spitalelor, la Constanța

2830
Bătălia cu virusul Covid-19! Plan nou de organizare a spitalelor, la Constanța - fotofondcoronavirus-1587394111.jpg

Articole de la același autor

Au trecut sărbătorile, dar am rămas cu amenințarea noului coronavirus. Numărul persoanelor infectate a continuat să crească în ultimele zile și a ajuns la 8.936. În județul Constanța, sunt 186 de bolnavi cu Covid-19 confirmați, din care, din fericire, mai mult de jumătate deja s-au vindecat. Capacitatea de testare este în creștere, în județ, iar autoritățile locale susțin că unitățile sanitare sunt pregătite să preia toți pacienții confirmați.



Tocmai pentru că se estimează că în zilele următoare va fi atins vârful de îmbolnăviri, Direcția de Sănătate Publică din Constanța a elaborat un Plan Alb de organizare a sistemului sanitar din județul Constanța, care a fost și aprobat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Cu ajutorul acestui plan, au fost desemnate unitățile medicale principale și cele de suport de tratare a persoanelor confirmate cu Covid-19.

Astfel, în prima linie de combatere a noului coronavirus se află Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dedicat exclusiv tratării bolnavilor cu Covid-19. Unitatea medicală are 120 de paturi, din care sunt ocupate 100. 95 de pacienți sunt confirmați, iar trei prezintă suspiciuni. În Terapie Intensivă sunt ocupate, în acest moment, opt dintre cele 10 paturi disponibile la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Spitalul secundar de tratare a bolnavilor Covid-19 este Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare, cu un total de 88 de paturi disponibile. Dintre acestea, 14 sunt ocupate de pacienții care prezintă suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Spitalul Municipal Medgidia, considerat spital suport, are un număr total de 150 de paturi rezervate pentru pacienții cu Covid-19. Dintre acestea, 17 sunt ocupate de pacienți care prezintă suspiciuni de infectare. Este vorba despre șapte paturi în Secția de Medicină Internă, două paturi în Secția de Chirurgie, un pat la Terapie Intensivă, patru paturi în Secția de Pediatrie, un pat în Secția de Obstetrică-Ginecologie și două paturi în Secția de Neurologie. Spitalul Municipal Medgidia va trata, dacă situația o va cere, cazurile de coronavirus care prezintă patologii diferite față de cele respiratorii, dar și gravidele infectate.



Plan Alb de organizare


Nu în ultimul rând, în schema de organizare a Planului Alb, a fost luată în considerare și Secția Exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, din Agigea, unde au fost alocate 74 de paturi pentru cazurile de Covid-19. În acest moment, 43 dintre acestea sunt ocupate, dar de pacienți care provin din cazuri sociale, fără suspiciuni de infectare cu SARS-CoV-2.

În ceea ce privește spitalul militar mobil de pe stadionul "Portul", dedicat exclusiv pacienților cu noul coronavirus, lucrările sunt pe ultima sută de metri. Unitatea va avea aproximativ 55 de paturi și va trata cazurile ușoare și medii. Totodată, sistemul prevede și 120 de paturi pentru carantină.

"Am încredere mare în specialiștii noștri din sistemul medical că vor ține această situație sub control. Planul Alb a fost gândit tocmai pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar local, iar în acest sens, consider că a fost găsită cea mai bună soluție.

După finalizarea spitalului militar mobil, județul va avea aproape 500 de paturi, parte din acest Plan Alb. Sperăm că nu va fi nevoie să le folosim pe toate, dar, dacă situația o va cere, sunt sigur că vom găsi soluții chiar să suplimentăm numărul. Este foarte important să avem grijă de constănțeni, dar, în aceeași măsură, să protejăm și personalul medical, vital în această perioadă, pentru noi toți", a declarat prefectul județului Constanța, George Niculescu.

Peste 100 de pacienți vindecați, la Constanța

În continuare, constănțenii ar trebui să evite deplasările care nu sunt absolut necesare, întâlnirile cu prietenii și familia.

"Îi sfătuim pe cetățeni să stea cuminiți acasă, pentru a preveni infecția, pentru că vom avea timp după aceea, dacă vom fi sănătoși și vom scăpa de această nenorocire, să mergem la biserică, să ne întâlnim cu cei dragi, dar, în mod contrar, s-ar putea să avem îmbolnăviri foarte multe și foarte grave, muți dintre noi să moară, inclusiv cadre medicale și nu ne dorim acest lucru.

Stați acasă, că e cel mai bine! Noi nu putem sta. Am dori să stăm acasă cu familia, dar, din păcate, nu se poate. Aveți o posibilitate pe care ne-am dori-o și noi. Stați acasă! Odihniți-vă, încărcați-vă bateriile, pentru că vor veni și vremuri bune", ne sfătuiește dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.

Potrivit acesteia, unitatea sanitară este dotată cu șapte ventilatoare, iar zilele acestea vor mai fi aduse încă 10, prin Ministerul Sănătății.

"Mi-aș dori din tot sufletul vaccinul care să prevină îmbolnăvirea, dar, în momentul de față, nu a apărut nicăieri în lume. Din punct de vedere al celor accesibile, avem cam tot ce ne trebuie. Așteptăm să se finalizeze unele studii clinice și poate va ieși pe piață un tratament mai bun", subliniază dr. Stela Halichidis.

Totuși, de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vin vești bune. Efortul medicilor este unul notabil și aici s-au vindecat, în ultimele săptămâni, peste 100 de pacienți.

"La nivelul județului Constanța, am depășit pragul de 100 de persoane vindecate de noul coronavirus. În total, sunt 104 persoane care au câștigat această luptă. Este, în principal, meritul personalului medical profesionist și dedicat, care indiferent de caz, de zi, de greutățile întâmpinate, a tratat fiecare bolnav cu multă dăruire!", a anunțat prefectul George Niculescu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.792 secunde