Până la jumătatea anului

Parcul eolian Fântânele va produce primii megawați de energie

1469
Parcul eolian Fântânele va produce primii megawați de energie - 17c629f718c5dc9a1ea2f13490138167.jpg
Grupul ceh CEZ se pregătește pentru livrarea primului
megawatt de energie din parcul eolian Fântânele & Cogealac.

"Proiectul merge foarte bine și estimăm că vom livra primii MW în prima jumătate a acestui an", spune Ondrej Safar, managerul de proiect.
Investiția totală se ridică la peste 1,1 miliarde euro și va mări substanțial capacitatea de energie eoliană a României, de la 8 MW la peste 600 MW. Parcul va avea 240 de turbine, din care 139 la Fântânele și 101 la Cogealac.
Până în prezent, lucrările s-au desfășurat conform planului, grupul CEZ având parte chiar și de câteva surprize plăcute.
"Sunt părți bune ale crizei, în special în construcții. Mai multe firme sunt acum disponibile atunci când vrem să accelerăm lucrările și pot aduce mai mulți oameni pe șantier. În urmă cu doi ani, majoritatea firmelor de construcții erau ocupate, aveau angajații împărțiți pe mai multe șantiere și le era greu să îi redistribuie", a declarat, pentru Cuget Liber, Ondrej Safar.
O altă preocupare a CEZ este pregătirea personalului parcului eolian. Fără acest proiect, capacitatea de energie eoliană a României este de numai 8 MW. Cu alte cuvinte, personalul specializat în așa ceva lipsește cu desăvârșire.
"Este ceva ce știam de la început, așa că am investit mult în trainingul angajaților. Este relativ ușor să găsești persoane cu experiență în domeniul energetic. Cei care cunosc energia eoliană sunt însă imposibil de găsit. De aceea, noi angajăm persoane care au potențial să învețe și pe care îi trimitem la sesiuni de training în Germania. Important este să vrea să învețe, să cunoască engleza sau germana și să aibă un background tehnic", mai spune Ondrej Safar. Până în prezent, circa 80% din personalul care lucrează direct cu turbinele eoliene a fost instruit.
Parcul eolian Fântânele & Cogealac va avea o putere instalată de 600MW, aproape cât un reactor de la centrala nuclear-electrică de la Cernavodă și triplu față de capacitatea celui mai mare parc operațional din Europa, cel de la Guadalajara (Spania).
Pe viitor, CEZ vrea să continue procesul de extindere. "Noi vrem să investim. Primim multe propuneri de proiecte, pe care le analizăm. Dacă găsim ceva care se potrivește cu viziunea noastră, cumpărăm și începem treaba", mai spune Ondrej Safar.
Pe lângă România, grupul ceh este prezent în Polonia, Cehia, Albania, Bulgaria, Turcia și Germania.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2318 secunde