Concurs Pe canalul Dunăre - Marea Neagră se navigă "bară la bară"

791

Articole de la același autor

După nouă luni, traficul pe canalele navigabile a ajuns la 20,74 milioane tone capacitate, depășind cu 1% prognoza inițială a Administrației Canalelor Navigabile (ACN) Constanța.
Mai mult, luna septembrie a marcat un nou record pentru canalul Dunăre – Marea Neagră – cel mai mare trafic înregistrat într-o zi.
"Pe 28 septembrie, convoaiele de barje și navele au traversat canalul bară la bară. Nu a fost nicio clipă de liniște. În total, s-a făcut un trafic de 204.500 tone capacitate, cel mai mare din istoria canalului", spune Ovidiu Cupșa, directorul general al ACN Constanța.
În concordanță cu situația din portul Constanța, unde traficul a crescut cu 10% în primele nouă luni, și canalele navigabile par să fi scăpat de influența negativă a crizei financiare.
"În luna septembrie am avut un trafic total de 2,4 milioane tone capacitate. În aceste condiții, traficul în acest an va ajunge la circa 28,5 milioane tone capacitate, în creștere după doi ani consecutivi de scădere", mai spune Ovidiu Cupșa.
Pe viitor, capacitatea de tranzit a canalului Dunăre – Marea Neagră va crește semnificativ, până la peste 150 milioane tone/an, în special datorită investițiilor planificate.
ACN a solicitat fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial de Transport, pentru cinci proiecte, în valoare totală de 20 milioane.
Este vorba de realizarea unui front de așteptare pentru convoaie, la confluența canalelor Dunăre – Marea Neagră și Poarta Albă – Midia Năvodari (2,8 milioane euro), implementarea unui sistem de măsurători topografice (1,1 milioane euro), reabilitarea sistemelor de semnalizări de pe cele două canale (4,87 milioane euro + 3,5 milioane euro) și upgradarea sistemului informațional VTMIS și integrarea în sistemul mai amplu RO-RIS de pe Dunăre (6,69 milioane euro).
"Fondurile europene vor acoperi 75% din investiții. Contribuția proprie a ACN este de circa 5 milioane euro", spune Ovidiu Cupșa.
Și proiectul canalului Dunăre – București a avansat, pe 10 noiembrie urmând să fie semnat actul prin care se face trecerea oficială a obiectivului de investiții în administrarea ACN.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0537 secunde