Pensii mai mari, inclusiv pentru militari, în 2017. Guvernul menține, însă, austeritatea la bugetari

4873
7
Pensii mai mari, inclusiv pentru militari, în 2017. Guvernul menține, însă, austeritatea la bugetari - fondpensionar-1481898122.jpg
Guvernul României a adoptat, joi, o serie de măsuri pentru creșterea pensiilor și menținerea drepturilor salariale obținute în cursul acestui an de personalul din sectorul bugetar, în condițiile asigurării stabilității bugetare, precum și prevederi referitoare la domeniul bugetar-fiscal.


Aceste măsuri au fost promovate în regim de urgență pentru a asigura stabilitatea bugetară și a permite viitorului Guvern să elaboreze proiectul legii bugetului de stat și al legii bugetului asigurărilor sociale de stat și să-și stabilească propriile politici publice.


Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată, Guvernul a majorat valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei. Pensiile militare de stat se majorează cu 5,25%. 


De asemenea, Ordonanța de Urgență stabilește că în anul 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt menținute la nivelul aferent lunii decembrie 2016, nivel care include toate majorările salariale aprobate în decursul acestui an și devenite aplicabile după publicarea lor în Monitorul Oficial. 


Astfel, Ordonanța de urgență nu afectează majorările salariale aprobate prin acte normative în cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic și didactic-auxiliar și cel din sănătate.


În lipsa acestei reglementări privind salarizarea personalului din sectorul bugetar pentru anul 2017, începând cu 1 ianuarie 2017 s-ar aplica în integralitate prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a per-sonalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, cu o valoare de referință de 600 lei, ceea ce ar determina reduceri salariale pentru unele categorii de personal.


Pentru asigurarea stabilității bugetare, vor fi menținute și în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017 unele măsuri aprobate în anii anteriori, cum ar fi: 
• neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere
• menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști, persoane persecutate din motive politice și etnice)
• munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru să fie compensată numai cu timp liber cores-punzător.
• decontarea doar a 3 călătorii dus-întors sau 6 simple pentru magistrați, revoluționari
• menținerea și în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 a bazei de calcul utilizate pentru stabilirea indemnizațiilor de ședință pentru consilierii locali.


Fără angajări în administrațiile locale
Actul normativ stabilește în principal și următoarele măsuri bugetare:
• În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 se menține cota de contribuție la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016.
• În anul 2017 se menține numărul maxim de posturi ce pot fi încadrate la nivelul unităților/subunităților adminis-trativ-teritoriale la nivelul celui stabilit în anul 2014, prin derogare de la art. III, alin. (8) și (11) din Ordonanța de urgență a Gu-vernului nr. 63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare.
• Prorogarea, până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, a termenului prevăzut la art. 6 din Ordonanța Gu-vernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a acti-vităților cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural, cu modificările și completările ulterioare, termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, precum și termenul prevăzut la art. 7 din Ordo-nanța Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare. Neprorogarea acestor termene ar genera o reducere a veniturilor bugetare în anul 2017 cu 974,5 milioane lei.
• Prorogarea până la data de 1 martie 2017 a prevederile din Legea educației naționale nr. 1/2011, potrivit cărora se alocă 6 % din PIB pentru învățământ și 1% din PIB pentru cercetare.
• Se reglementează posibilitatea reportării sumelor neutilizate, aprobate în anul 2016 în bugetul Ministerului Energiei, destinate închiderii a două mine de huilă necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 86/2016 s-au aprobat cu această destinație 200 milioane lei.
• Sumele alocate în anul 2016 bu-getelor locale ale unităților administrativ-teritoriale din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar, se repor-tează în bugetul anului 2017 pentru a fi utilizate cu aceeași destinație. În lipsa acestei reglementări, sumele neutilizate până la 31 decembrie a.c. ar fi trebuit restituite la bugetul de stat.
• Titlurile devenite executorii în anul 2017 care au ca obiect atât acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cât și dobânda legală aferentă unor astfel de drepturi, să se plătească după o procedură similară titlurilor devenite executorii în anii ante-riori, respectiv eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.


Potrivit Guvernului, "neadoptarea acestor măsuri ar fi generat la nivelul întregului an un impact asupra veniturilor și cheltuielilor bugetului general conso-lidat de cca. 49,1 miliarde lei, repre-zentând 6,08% din PIB în anul 2017. În aceste condiții, se depășește pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr.13/2008, ceea ce va determina declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv".


Comentează știrea

Andu
17 decembrie 2016
Bataie de joc

Militarii muncesc pe niste salarii de nimic si pensionarii militari au pensia mai mare decat cei care muncesc. Si rectific, am spus militarii, nu ofiterii!!!

Dorel
17 decembrie 2016
5,25% ?!

Boșorogii analfabeți în prostia lor înnăscută și-au vândut votul pentru 40-50 lei în plus la pensie. Nu-i ajung nici măcar pentru medicamente, ca să nu mai vorbesc de alimente sau întreținere. Cât de prost poți să fii să te bucuri pentru 40 de lei, când prețurile cresc de la o lună la alta ?.După un timp aceeași boșorogi, încep să înjure și chiar să iasă în stradă să urle ca animalele, hoții, hoții, hoții. O țară plină de proști de la cel din fașă pân la cel cu barbă albă.

Nairam Tasum
17 decembrie 2016
comentariu

Majorari salariale au fost doar in anumite sectoare bugetare gen educatie, sanatate si administratie ! Sectorul de siguranta nationala a fost lasat deoparte.Si aici ma refer la Mm/subofiteri/sgp/personal civil .

Dragnea
17 decembrie 2016
Banii

Bani m-ai mulți doar la privați bugetarii să pună osul la treabă și să m-ai termine o dată cu măririle de salarii

ali-baba
18 decembrie 2016
militarii

nu sunt cetateni ai acestei tari? nu exista egalitate in fata legii? Ma rog... totusi, e bine de stiut ca pensiile miltiare nu se maresc, ci se recoreleaza, datorita inflatiei. Mecansim prevazut de lege si -deci- obligatoriu. Legea pensiilor militare votata de pesedeu si aplicata de Ponta/Johannis nu se aplica, desi au trecut 12 luni de la punerea ei in practica. Sau se aplica doar pentru cativa granguri (generali, colonei)... Asta inseamna ca legea lui Boc, ce reglementa pensia (militarilor) in functie de contributivitate a fost mai buna. Nu poti compara venitul/pensia unui soldat cu a unui cadru militar... (Ofiter, maistri, subofiteri.) Mai intervine si diferenta de salarizare pentru arma etc.

Relu
19 decembrie 2016
Pensii mai mari

Pt Andu.De ce nu ai ales sa fii ofiter si nu militar?

Dan
29 august 2017
Oferta

Castigi online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: dan.scarlat68@yahoo.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2884 secunde