Vox populi: de 26 de ani mergem în direcție greșită

330
2
Vox populi: de 26 de ani mergem  în direcție greșită - miting-1480867450.jpg

Articole de la același autor

Înainte de anul de grație 1989, cea mai lungă din România era coada de la carne. După această bornă a istoriei, recordul lungimii i-a revenit reformei.

În România, toate regimurile și guvernările post-decembriste au făcut reformă, dar nu au reușit să o ducă la capăt. Fostul președinte Ion Iliescu i-a dedicat și o carte, în 1994, sub titlul: "Revoluție și reformă".

Traian Băsescu poate fi socotit pre-ședintele cu cele mai mari ambiții reformiste. A vrut să restructureze totul: justiția, educația, sănătatea, sistemul salarial și cel de pensii, Codul muncii, Codul penal, Codul Civil, dialogul social, organizarea administrativă, Constituția și însuși statul. I-a reușit doar extragerea Justiției de sub controlul politic, iar acum se plânge că procurorii nu mai au nicio limită.

Aspirațiile reformiste ale Guvernului Ponta au fost mai... pământene. S-au limitat la refacerea salariilor amputate de guvernul Boc, la regionalizarea instituțiilor centrale, restructurarea Fiscului, înlocuirea Gărzii Financiare cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală, la introducerea unor noi taxe și impozite și reducerea altora. În schimb, Ponta & Co. n-au fost capabili să rezolve probleme simple, precum: privatizarea companiilor CFR Marfă și Oltchim sau finalizarea licitației pentru manualele electronice destinate elevilor din ciclul primar. Ce să mai spunem de eșecul răsunător privind construcția de autostrăzi.

Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș a preluat mandatul pentru o tranziție politică de un, dar cu ambiții reformiste cât pentru zece mandate. S-a lansat în proiectul reformei administrației, al reducerii hârtiilor și birocrației, al prioritizării investițiilor și deblocării fondurilor europene, al reindustrializării și așa mai departe, dar n-a fost în stare să construiască măcar un kilometru de autostradă în decurs de un an și s-a făcut de râs în fața națiunii și a opiniei publice internaționale cu campania de achiziție a "Cumințeniei pământului".

Astăzi, trâmbițele partidelor politice angajate în campania pentru alegerile parlamentare dau glas noilor promisiuni reformiste.

Autorul celebrei piese de teatru "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" (apărută în 1941), poetul și dramaturgul german Bertolt Brecht (1898 - 1956), spunea într-un poem: "Când generalii vorbesc despre pace/ trebuie să ne pregătim de război."

Parafrazându-l, voi spune: "Când guvernanții români vorbesc despre reforme, pregătiți-vă pentru ce e mai rău."

Dacă cercetați sondajele de opinie realizate în cei 26 de ani de reforme post-decembriste, veți constata că sunt extrem de puțini românii care cred că țara merge într-o direcție bună. Cercetările sociologice realizate în ultimele luni arată că trei sferturi din populație crede că România se îndreaptă într-o direcție greșită.

Rezultatul a peste două decenii și jumătate de schimbări, restructurări, "modernizări" este un conglomerat de crize, disfuncții și nenorociri: criza educației, criza sănătății, sărăcie, blocaje financiare, insecuritatea cetățeanului și insecuritate socială, birocrație, corupție, migrația masivă a forței de muncă, mai ales a lucrătorilor calificați și înalt calificați.

Rezultatul atâtor reforme este și acest stat supraponderal, bugetofag și ineficient, nu doar incapabil să satisfacă nevoile cetățenilor, dar nedrept și abuziv de nenumărate ori față de ei. 

Comentează știrea

Ilie
5 decembrie 2016
Direcția României

Întrebarea "Credeți că România se îndreaptă într-o direcție bună sau greșită", pusă fără a defini "direcția", este cea mai stupidă întrebare care poate fi pusă într-un sondaj de opinie. Rezultatul răspunsurilor la această întrebare însumează toate frustrările fiecărui cetățean, de la faptul că el crede că are un salariu mai mic decât merită (și 90 la sută dintre salariați consideră că au salariul mai mic decât ar merita) până la faptul că afară plouă într-o zi de week-end. Pentru a obține un răspuns corect la o astfel de întrebare, trebuie menționat ce se înțelege prin "direcție". D.p.d.v. politic direcția poate fi spre democrație sau spre autocrație, spre stat de drept sau spre dictatură, spre "vest" sau spre "est", etc. D.p.d.v. economic direcția poate fi spre economia de piață sau spre economia controlată de stat, spre industrie sau spre agricultură, spre privatizare sau spre etatizare, etc.

Remus
5 decembrie 2016
Nimic gresti,totul stabilit

Gresit ar fi daca vointa politica ar fi pozitiva dar nu s-ar reusi sa obtina rezultatele bune dorite. De fapt nu este nimic gresit, Romania merge exact asa cum a fost planul,adica spre disolutie ,dizolvare,nimicire a natiunii,a poporului. Cei care au pus labele imputite pe tara dupa mizeria din 1989 au abtinut bani,pozitii inalte,chiar cu blestemele aferente de care nu le pasa. Romania nu e pe un rdum gresit,ci pe unul stability. Da,romanii sunt nenorociti,dar asta e o pierdere colaterala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4192 secunde