Performanțe remarcabile în rafinăria Petromidia, în ciuda unui an extrem de dificil

257

Articole de la același autor

Criza din industria petrolului a lovit inclusiv companiile care își desfășoară activitatea în România. Cererea scăzută de produse, marjele de rafinare foarte mici (chiar negative în unele momente ale lui 2020) și măsurile restrictive din cauza pandemiei au pus o presiune uriașă pe rafinori. Chiar dacă a resimțit din plin efectele, Rompetrol Rafinare a reușit să obțină performanțe remarcabile, atât în rafinăria Vega Ploiești, dar mai ales în rafinăria Petromidia Năvodari, „perla coroanei” Grupului KMG International în România.

„Cu un impact puternic la capitolul realizări pentru industria din România, notăm realizarea unui produs petrochimic nou, modern, care ajută la confecționarea măștilor de protecție care ne-au ajutat atât de mult anul trecut și care vor rămâne o barieră împotriva virusului și în acest an”, spun reprezentanţii rafinăriei Petromidia.



Astfel, divizia de petrochimie a reușit să dezvolte sortul „RMB30H”, produs din polipropilenă, capabil să funcționeze ca un scut împotriva agenților patogeni. RMB30H este destinat, în special, pentru obținerea de material pentru filtrare, dar și pentru alte aplicații în zona de produse medicale (măști de protecție, echipamente de unică folosință) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbție).

Noul produs, dezvoltat de specialiști în doar trei luni, se utilizează în instalații de tip „meltblown” – o metodă convențională de fabricare a microfibrelor și a nanofibrelor. Astfel, polimerul topit/lichid este extrudat împreună cu gaz de suflare de mare viteză pe o suprafață suport, rezultând un material de fibre nețesute. În acord cu standardele în domeniu, pentru o mască chirurgicală se consumă aproximativ 1 gram de material interior filtrant - RMB30H, cu o densitate de 30 grame/ metru pătrat. RMB30H are o capacitate de filtrare de peste 98%.

În prezent, Rompetrol Rafinare produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirurgicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriile medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.



Rompetrol Rafinare este singurul producător de polimeri din România și asigură peste jumătate din consumul intern de produse petrochimice. Sorturile dezvoltate în ultimii ani au permis companiei să aibă și o poziție competitivă în piața regională (Marea Neagră, Marea Mediterană, Europa Centrală și de Est), acestea fiind utilizate în agricultură, industria alimentară, pentru bunuri de larg consum, igienă personală, electronică, electrotehnică, industria auto, confecții și construcții.

În 2020, divizia de Petrochimie a Rompetrol a reușit să producă 143.000 de tone de polimeri, în creștere față de 2019 cu 13%. Prin astfel de performanțe, rafinăria Petromidia a dovedit că se poate adapta contextului mondial, cererii de piață, iar greutățile unui an pe care cu toții vrem să-l uităm nu au descurajat profesioniștii din industria petrolului.


Pe lângă performanțele din petrochimie, rafinăria Petromidia a reușit, în 2020, să obțină un randament foarte crescut de motorină – 52%, iar indicele de intensitate energetică s-a ridicat la 99,17%.



Performanțele au fost obținute în condițiile în care cea mai mare rafinărie din România a fost închisă timp de o lună și jumătate, pentru lucrările de revizie, necesare funcționării în deplină siguranță a rafinăriei de la malul Mării Negre, platformă industrială pe care activează peste 2.000 de oameni și care contribuie activ, pe orizontală, la creșterea economică a regiunii. Acest lucru este întărit de impactul pe care îl are Rompetrol Rafinare în economia națională, fiind unul dintre principalii contributori la bugetul de stat, în 2020, cu un aport de peste 1,14 miliarde de dolari, doar anul trecut. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3188 secunde