Rafinăria Petromidia, la ceas aniversar. A împlinit 40 de ani de activitate

316
Rafinăria Petromidia, la ceas aniversar. A împlinit 40 de ani de activitate - rafinaria-1567796311.jpg

Articole de la același autor

Orașul Năvodari a avut privilegiul să găzduiască un eveniment extrem de important, joi, 5 august. Este vorba despre Rafinăria Petromidia care a împlinit frumoasa vârstă de 40 de ani. Peste 60 de jurnaliști din Constanța, din alte orașe ale României dar și din Kazahstan, Georgia sau Rusia, și-au făcut simțită prezența la Rafinăria Petromidia, pentru a fi martori la spectaculosul eveniment. 




Ziua a început cu o "plimbare" pe mare. Organizatorii au pus la dispoziție trei remorchere care i-au dus pe jurnaliști la o distanță de cinci mile marine, acolo unde se află o baliză la care navele din întreaga lume se conectează și sunt încărcate cu țiței.
A urmat apoi o ceremonie fastuoasă, în cadrul căreia mai mulți oameni importanți care lucrează sau au lucrat de-a lungul timpului în rafinărie, au fost decorați. La final, aceasta s-a încheiat cu o superbă ploaie de confetii.
Conferința oficială de presă i-a adus în fața jurnaliștilor pe directorul companiei internaționale Kaz Munai Gas, Azamat Zhangulov, cel care împreună cu responsabilii din România, manageriază de foarte mult timp rafinăria, și pe alte trei persoane importante din cadrul companiei, Alexey Golovin, Meraliyev Saduokhas, Vladimir Rusnac și Cătălin Dumitru.
Aceștia au explicat, timp de o oră și jumătate, cum funcționează rafinăria și care este profitul financiar de care aceasta dispune.






Instalații modernizate și digitalizarea Rafinăriei Petromidia


Rafinăria Petromidia Năvodari aniversează 40 de ani de activitate, perioadă în care a ajuns de la o idee, la cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.


Petromidia și-a pornit prima instalație în 1979 – Distilare Atmosferică – iar de atunci a început o evoluție care este dusă mai departe cu investiții majore, an de an. Doar în 2019, sunt alocate peste 50 de milioane de dolari pentru alinierea și continuarea modernizării instalațiilor, dar și pentru digitalizarea rafinăriei Petromidia.


Rezultatele operaționale în creștere sunt dovada că, în Petromidia, strategiile de dezvoltare au fost implementate cu succes. Anul trecut, au fost doborâte nu mai puțin de 11 recorduri, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obținute (5,78 milioane tone), producția de benzine (1,36 milioane tone) și motorine (2,75 milioane tone), combustibil de aviație (317 mii tone) sau gradul de utilizare a capacității de rafinare (91,98%).


În perioada 1979-2018, Petromidia a procesat un volum total de 122,8 milioane tone de materii prime și 3,1 milioane în prima jumătate a acestui an, obiectivul pentru 2019 fiind atingerea unui alt record istoric – 6,1 milioane tone. 


De la preluarea Rompetrol de către KazMunayGas, au fost realizate investiții totale de peste 1,6 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ un miliard de dolari a fost direcționat către Petromidia, iar cel mai amplu proiect, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari, a vizat modernizarea și creșterea capacității de la 3,5 la peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.


Se vizează intrarea pe segmentul Euro 6


Petromidia are în acest moment un indice de complexitate Nelson de 10.5 și este unitatea de prelucrare din regiune cu cea mai mare capabilitate de extragere a sulfului din țiței, obținând exclusiv combustibili Euro 5. De asemenea, un studiu recent realizat de Solomon Associates arată faptul că Petromidia a atins un indice de complexitate de 11.4 și este una dintre cele mai tinere rafinării din Europa (după standardele internaționale). Totodată, rata de utilizare este de aproximativ 90%, mai mare comparativ cu media europeană de 83%, nivel atins prin investițiile constante și dedicarea angajaților.


Trecerea la carburanți de calitate superioară a fost realizată în mai multe etape: după modernizările făcute la începutul anilor 1990, rafinăria a început să producă din 1996 carburant Euro 2. La patru ani distanță, din Petromidia au plecat carburanți Euro 3, iar în 2005, a fost atins standardul de calitate Euro 4. În 2007, anul preluării de către KMGI, Petromidia a început să livreze intern carburanți Euro 5, cu doi ani înainte de impunerile Comisiei Europene. Pasul a fost realizat ca urmare a măririi volumelor reactoarelor de peste trei ori. Carburantul Euro 5 (sub 10 părți de sulf per milion) este îmbunătățit și optimizat constant, ca urmare a modernizării instalațiilor din rafinărie.


Cu ajutorul investițiilor viitoare, KMG International vizează creșterea calitativă a carburanților și intrarea pe segmentul Euro 6, care vor avea un impact și mai scăzut asupra mediului înconjurător.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4376 secunde