Din 2017, de când a apărut primul focar de pestă porcină africană pe teritoriul României, crescătorii mari şi mici de suine s-au confruntat cu sacrificarea unui număr mare de animale. Astfel, producţia autohtonă de carne de porc a înregistrat un declin în ultimii doi ani, de la 461.149 tone în 2019 la 428.094 tone în 2020, potrivit datelor Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre a dus şi la închiderea abruptă a exporturilor de carne proaspătă de porc, chiar dacă legislaţia europeană permite exportul de porci crescuţi în fermele care nu sunt afectate de pestă, ceea ce a dus la creşterea importurilor. Practic, piaţa românească este dominată de carne de porc din import, în 2018 a fost adusă cu 50% mai multă carne de porc decât în 2017, iar în 2019 importurile au crescut cu 6,63%, faţă de anul anterior.
Ţările de unde se aduce cea mai multă carne de porc sunt Germania, Spania, Ungaria şi Danemarca, precizează ARC. Şi producţia de produse din carne a avut de suferit din cauza virusului african, având o evoluţie sinuoasă. În 2018 a fost semnalată o scădere de aproximativ 9,23%, faţă de 2017 reprezentând o cantitate de 324.175 tone, ca în 2019 să urce la aproximativ 16%, după care în 2020 a coborât la 6%.
Potrivit sursei citate, evoluţia anuală a preţului de piaţă a porcilor vii la intrarea în abator, între anii 2017-2020, a avut „o dinamică în zig-zag” de la 600 de lei/100 kg media ponderată în 2017, 540 lei/100 kg în 2018, 640 lei/100 kg în 2019, pentru ca în 2020 să fie de 605 lei/100 kg. La ora actuală, pe teritoriul României sunt active 345 de focare de pestă porcină africană, din care patru la nivelul judeţului Constanţa.