Piața imobiliară rămâne dependentă de creditele bancare

101
Piața imobiliară rămâne dependentă de creditele bancare - ctrinchiriere1343328606-1371547753.jpg

Articole de la același autor

Potrivit unei analize a DTZ, publicată de Mediafax, piața imobiliară românească rămâne extrem de dependentă de creditele bancare ca urmare a slabei dezvoltări a pieței de capital, spre deosebire de celelalte țări din Europa, unde există tendința de creștere a ponderii finanțărilor în acest domeniu din surse non-bancare.




"Deși în Europa există tendința de a crește ponderea finanțărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acțiuni sau obligațiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieței de capital. Din acest motiv, fondurile de investiții ce dețin proprietăți în România și care în general apelează la atragerea de resurse de pe piața de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse și nu la București", a declarat într-un comunicat Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.


Astfel, deficitul net de finanțare în Europa s-a diminuat în ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de îndatorare și a finanțărilor din surse non-bancare.
Comparativ cu anul trecut se remarcă o reducere a gradului de îndatorare pe majoritatea piețelor importante din Europa, situație care contribuie la relaxarea creditelor de refinanțare.


Dacă pe termen scurt disponibilitățile de creditare sunt limitate întrucât atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent, pe termen mediu autorii studiului anticipează o evoluție semnificativă și o creștere constantă a cotei de piață a surselor de finanțare non-bancare.


"Estimăm că fondurile de investiții și asiguratorii vor furniza în piață 181 miliarde de dolari, valoare care va fi disponibilă pentru noi creditări în întreaga Europă, în perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o creștere a ponderii lor în totalul datoriilor restante în Europa de la 2 la 7. Preconizăm că Marea Britanie va fi lider, cu o creștere a cotei de piață a sectorului non-bancar de la 7% în prezent, la 15%", se precizează în comunicat.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.522 secunde