Piața serviciilor petroliere de la Marea Neagră se câștigă cu investiții de sute de milioane de dolari

1769
Piața serviciilor petroliere de la Marea Neagră se câștigă cu investiții de sute de milioane de dolari - 82890048e6491bf26edcb8987d19a6ae.jpg

Articole de la același autor

De la nașterea sa pe 22 decembrie 2003, compania constănțeană "Grup Servicii Petroliere" a avut o evoluție impresionantă. După o activitate de numai 6 ani, ea a ajuns să țintească poziția de lider pe piața serviciilor petroliere de la Marea Neagră.

Strategia GSP s-a bazat pe o politică curajoasă de investiții. Într-un interval de timp foarte scurt, compania a achiziționat cinci platforme de exploatare petrolieră ("Atlas", "Prometeu", "Saturn", "Orizont" și "Jupiter"), care ulterior au fost retehnologizate, cinci nave ("Active King", "Active Queen", "Phoenix", "Lincorn", "Perseu") și macaraua plutitoare "Granit".
Din 2008, GSP și-a extins activitatea de la lucrările de foraj marin la producția de instalații petroliere. Anul trecut, ea a câștigat licitația organizată de Compania Națională de Petrol, din Turcia, pentru construcția unui jacket (instalație de extracție a hidrocarburilor), cu greutatea de 1.800 t. "Este cea mai mare instalație de acest gen de la Marea Neagră" – afirma, la acea vreme, Fănel Hahui, directorul general executiv. Valoarea contractului se ridică la circa 100 de milioane de dolari, lucrarea urmând să fie predată la cheie.
Departamentul de construcții marine din cadrul GSP a preluat activitățile de proiectare, management de proiect, analiză pentru construirea și instalarea de platforme marine fixe, jackete, module, conducte submarine, din cadrul proiectului Akcacoka, Turcia, acesta fiind primul contract încheiat de GSP în urma participării la o licitație internațională organizată de TPAO.
Oferta de servicii a GSP include, de asemenea, operațiuni de aprovizionare, fabricație, încărcare, amarare și transport, de ridicare cu macarale plutitoare de mare tonaj, punere în funcțiune și întreținere. Valoarea echipamentelor de ridicat achiziționate pentru susținerea activității de fabricație pe uscat este de 8.646.000 euro.
Pentru activitatea de construcții marine, GSP a trecut la dezvoltarea flotei de nave tehnice. Programul de investiții și achiziții din acest sector prevede:
l 70 de milioane de dolari pentru conversia, reclasificarea și echiparea barjei pentru instalare de conducte submarine și pentru operațiuni de ridicat;
l 27 de milioane de dolari pentru achiziția celei mai mari macarale plutitoare din Marea Neagră, "GSP Neptun", cu capacitate maximă de ridicare de 1800 tone, suma fiind suplimentată cu un buget de modernizare de 750.000 euro;
l 3,5 milioane euro pentru reactivarea și reclasificarea barjei semisubmersibile "GSP Bigfoot 2".
Flota companiei s-a îmbogățit recent prin intrarea în exploatare a navei "GSP Prince". Aceasta este specializată pentru asistența în operațiunile cu scafandrii și roboții submarini. Nava a fost construită în Norvegia, în 2009, și are o valoare de piață de 100 milioane de dolari.
Activitatea de construcții marine este susținută și pe plan educațional, prin perfecționarea și certificarea personalului. În acest scop, compania va inaugura în baza de operațiuni din dana 34 a portului Constanța o școală de sudură. Primul pas pe piața serviciilor de instruire a fost prin înființarea Centrului de Training GSP pentru controlul sondelor, acreditat IWCF.
Între 2004 și 2008, compania a avut o evoluție financiară impresionantă. Veniturile au crescut de 11,2 ori, de la 105.272.587 lei la 1.184.213.981 lei. Profitul net a crescut tot de 11,2 ori, de la 15.829.509 lei la 177.309.963 lei
Dar cea mai spectaculoasă performanță a GSP este semnarea, pe 17 noiembrie 2009, în plină criză economică, a contractului de 269 milioane de dolari cu firma Stroygazmontazh, din Rusia, pentru construcția conductei submarine care va alimenta cu gaze naturale mai multe zone de coastă, printre care și orașul Soci - capitala Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Economie : Criza taie cheful de cadouri al bancherilor
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Economie : Constănțenii se îmbracă în rate
Pagina a fost generata in 1.9657 secunde