Pirații somalezi atacă până și convoaiele de nave păzite de flotilele de război

535
Marile puteri au crezut că vor descuraja atacurile piraterești din zona Golfului Aden, dacă trimit flotile de război, elicoptere și avioane în sprijinul navelor comerciale. Odată ajunse în Oceanul Indian, forțele de intervenție navale au încercat toate metodele. În acest an, au organizat misiuni de patrulare pe apă și zboruri de observație, au instituit un coridor de siguranță la mare depărtare de coasta Somaliei, au organizat convoaie de nave comerciale însoțite de vase de luptă, au trimis fregate, distrugătoare și elicoptere în sprijinul navelor și echipajelor atacate, au eliberat mai mulți marinari răpiți, au arestat și omorât pirați, iar zeci de briganzi au fost dați pe mâna justiției.
Cu toate acestea, numărul atacurilor piraterești s-a dublat de la începutul anului și până acum.
Pirații demonstrează că sunt, în continuare, cei ce dețin controlul în zonă și că reprezintă o forță foarte bine organizată. Dispun de armament tot mai sofisticat (arme automate, aruncătoare de grenade și de rachete), de ambarcațiuni de mare viteză și de nave bază, de porturi de refugiu bine apărate, de un sistem de comunicare și de informare bine pus la punct. Rețeaua lor de informații dispune de centre pe uscat, la Londra, în Yemen, Dubai și la Canalul Suez, dar și pe apă, pe navele bază. Ea transmite informații despre țintele viitoarelor atacuri și despre poziția navelor de război.
Sâmbătă, 16 mai, la 170 km sud de Yemen, pirații somalezi au atacat două nave aflate chiar într-un convoi protejat de fregatele australiene Sydney și Ballarat. Comandantul tancului petrolier de 115.485 tdw Dubai Princess, aparținând unui armator din Emiratele Arabe Unite, a observat că se apropie o ambarcațiune rapidă, în care se aflau oameni înarmați cu puști automate și aruncătoare de rachete reactive. Nava a început să execute manevre evazive, pentru a scăpa de urmăritori și timp de peste o oră i-a avut pe urme, la distanță de 15 metri. Pirații au deschis focul, dar nimeni nu a fost rănit sau ucis.
În același timp, o altă navă din convoi, portcontainerul de 6.402 TEU MSC Stella (care a vizitat destul de frecvent portul Constanța în ultimii ani), a fost atacat de mai multe ambarcațiuni. Una dintre fregatele australiene și un elicopter au sosit în sprijinul celor două nave, reușind să respingă atacurile.
Comandantul lui Dubai Princess a dezvăluit că pirații dau dovadă de o mare ingeniozitate, pentru a captura navele chiar din mijlocul convoaielor. Folosesc o ambarcațiune rapidă ca momeală, pentru a atrage nava militară cea mai apropiată, pe urmele ei. În același timp, de pe o altă ambarcațiune, atacă nava țintă și o iau în stăpânire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6507 secunde