Pirații somalezi au capturat nava belgiană Pompei

297
În ciuda pierderilor din ultima
săptămână (cinci oameni
uciși, doisprezece arestați, o navă bază și două ambarcațiuni rapide capturate de forța de intervenție multinațională), pirații somalezi și-au continuat atacurile asupra navelor comerciale.
Pe data de 18 aprilie, în zori, nava Pompei, sub pavilion belgian, a fost capturată la 700 mile de coasta Africii și 150 mile de Insulele Seychelles. Atacatorii erau înarmați cu arme automate și cu aruncătoare de grenade. Înainte de abordaj, nava a reușit să trimită semnalul de pericol, dar nu a primit ajutor.
Pompei este o navă specializată în transportul pietrei, putând încărca până la 1.750 tone de marfă. Ea se îndrepta spre portul Durban, din Afri-ca de Sud. Odată cu nava, pirații au luat ostateci doi navigatori belgieni, unul olandez, trei croați și cinci filipinezi.
Cazul Pompei arată că pirații somalezi au nu doar tupeul, dar și forța de a da lovituri în orice punct de pe suprafața Oceanului Indian, la mare depărtare de coasta Africii, acolo unde forța internațională de intervenție nu se așteaptă la așa ceva.
În dimineața aceleiași zile, tancul chimic de 38.000 tone Handytankers Magic, sub pavilion Insulele Marshall, având un echipaj format din douăzeci și unu de marinari ruși, a fost atacat la 85 mile sud de Aden. Nava, intrată în exploatare în 2009, se îndrepta spre Canalul Suez, cu tancurile de marfă pline cu ulei vegetal.
Pirații înarmați se aflau la bordul unei ambarcațiuni pescărești yemenite, provenite dintr-o captură anterioară și pe care o utilizau pentru asemenea operațiuni. Ei au deschis focul asupra tancului chimic, încercând să oblige echipajul să se predea. Una dintre grenadele lansate de atacatori a căzut pe punte și, din fericire, nu a explodat.
Handytankers Magic a cerut ajutor și fregata olandeză De Zeven Provincien, care se afla în apropiere, a venit în sprijinul ei. Aceasta a reușit să stopeze atacul și să-i captureze pe cei șapte pirați de la bordul navei pescărești. De Zeven Provincien face parte din forța de intervenție a NATO.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8527 secunde