Piticii duc greul afacerilor de iarnă

531

Articole de la același autor

Succesul sărbătorilor de iarnă se bazează, în special, pe disponibilitatea emoțională a oamenilor. Cei mai mulți acceptă faptul că trebuie să fie mai veseli în luna cadourilor și își alimentează spiritul festiv doar gândindu-se la petrecerile din această perioadă. Însă există și o categorie aparte de oameni, care au nevoie de reprezentări materiale, ca să se simtă integrați în atmosferă.
În ultimii ani, aceștia aleg să își decoreze casele, balcoanele, apartamentele cu Moși Crăciun, spiriduși sau reni în miniatură, potrivit unei practici des întâlnite în țările cu PIB mai mare decât cel din România.
Firmele care se ocupă de importul sau fabricarea pseudo-statuilor înregistrează creșteri spectaculoase ale profitului în această perioadă, singura lor problemă fiind că luna decembrie are totuși numai 31 de zile.
"Introducerea în ofertă a piticilor în formă de Moș Crăciun a relansat afacerea, care mergea bine numai în primăvară, când constănțenii își amenajau grădinile sau își construiau case noi. Acum avem vânzări și iarna, piticii fiind căutați în principal de proprietarii de case", explică Doru Gulai, un comerciant local de pitici.
Pentru ca și cei care stau la bloc să beneficieze de compania unui pitic, firma lui Doru Gulai a importat în acest an un model nou, care îl reprezintă pe Moș Crăciun în acțiune, cățărându-se peste marginea balconului.
Modelele de import sunt mai scumpe, întrucât sunt realizate din fibră de sticlă, în comparație cu modelele clasice, făcute din piatră.
"Pentru un Moș Crăciun de un metru înălțime, din fibră de sticlă, procesul de fabricație durează două săptămâni, incluzând și vopsitul. Este nevoie de o matriță specială, pe care o importăm din Belgia sau Olanda, la un preț de circa 9.000 – 10.000 euro", mai spune Doru Gulai.
Prețul pentru piticii "mici" variază între 40 și 45 lei, iar cei "mari" costă între 90 și 120 lei. Potrivit spuselor fabricanților, un pitic trăiește în jur de 5 ani. Pentru un Moș Crăciun, durata de viață este puțin mai mare, întrucât nu stă pe afară foarte mult.
Ca afacere, fabricarea de pitici nu este una incredibil de profitabilă, având în vedere caracterul sezonier. De aceea, majoritatea producătorilor și importatorilor aleg să mai facă și altceva.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4981 secunde