Plătiţi mult factura la gaz? Iată câteva trucuri pentru a reduce costurile

316
Plătiţi mult factura la gaz? Iată câteva trucuri pentru a reduce costurile - fondtrucuripentruaplatimaiputin-1606417875.jpg

Articole de la același autor

A venit sezonul rece şi cu el factura mărită la consumul de gaze naturale. Statisticile spun, că cel mai mult pe timp de iarnă, aproape jumătate din costul total al întreţinerii, se duce pe căldură. De la an, la an, creşterea treptată a preţurilor la gazele naturale a făcut consumatorul casnic să fie inventiv şi să găsească tot felul de soluţii ca să plătească mai puţin.

Vă prezentăm şi noi câteva modalităţi prin care puteţi să economisiţi mai ales în aceste vremuri de criză. O primă măsură ar fi să aveţi locuinţa izolată termic pe afară şi ferestrele să fie etanşe, cu sisteme de închidere de cea mai bună calitate. Este o investiţie mare, dar foarte importantă pentru economiile de mai târziu. O izolaţie bună reduce costurile ulterioare cu încălzirea cu 50%. O altă măsură ar fi să nu încălziţi excesiv locuinţa. Doctorii recomandă o temperatură optimă pentru ambient de 22 de grade. În cazul în care aveţi bebeluşi temperatura potrivită este de 24 de grade, dar nu mai mult. Orice grad în plus poate să însemne costuri suplimentare. La începutul sezonului rece, când daţi drumul prima dată la căldură, foarte importantă este aerisirea caloriferelor. „Dacă rămân elemenţi neîncălziţi, randamentul radiatorului este scăzut, şi se consumă gaz degeaba, iar centrala este solicitată mai mult să încălzească. Trebuie făcută aerisirea pentru ca elemenţii să se încălzească toţi la fel. De aceea, radiatoarele sunt proiectate cu un număr de elemenţi, în funcţie de suprafaţa camerei, tocmai pentru a fi un consum scăzut şi confortul să fie sporit”, ne-a explicat Cătălin Toma, inginer instalaţii termice.

Atenţie unde puneţi termostatul ambient!

Dacă aveţi centrală termică, tot acum trebuie făcută revizia periodică, dar şi verificările întregii instalaţii de gaze pentru a preîntâmpina o defecţiune şi a remedia problema. Cănd aerisiţi deschideţi larg ferestrele pentru perioade mai scurte de timp, decât să le rabataţi, pe perioade mai lungi când pierderile de căldură vor fi mai mari. Foarte important! Înainte de a aerisi încăperea, dacă aveţi termostat ambient, nu uitaţi să daţi temperatura pe minus, mai jos decât este în încăpere, altfel, odată deschisă fereastra, aerul rece care intră în cameră, va porni centrala să facă căldură şi aşa veţi arunca bani pe fereastră. Dacă nu vă pricepeţi, când aerisiţi, duceţi termostatul într-un loc călduros, eventual puneţi-l chiar în dulap, ferit de curenţii de aer rece. Un alt truc folosit pentru a sporii radierea căldurii unui calorifer este să puneţi între perete şi radiator, folie de aluminiu care, se ştie, este bună conductoare de căldură. O altă metodă de a economisi este să renunţaţi la a face baie în cadă şi să alegeţi duşurile rapide la care să montaţi un cap de duş economic. Un alt mod de a optimiza consumul de apă caldă este să setaţi temperatura în jur de 49 de grade Celsius. Iar dacă ţevile sunt din cupru atunci mai căştigaţi câţiva bănuţi la factură. Când gătiţi pentru a fi eficienţi şi a economisi puneţi un cap la vasul în care faceţi mâncare. Un gest atât de simplu, nu numai că va face să fie mai repede gata mâncarea dar vă şi aduce un consum redus de gaz. Mare atenţie la ochiurile aragazului care trebuie să fie curăţate şi nu înfundate, pentru o mai mare putere a flăcării. Iar la final vă mai spunem că dacă nu sunteţi mulţumit de cât vă vine factura, aveţi posibilitatea să schimbaţi furnizorul de gaze naturale. Intraţi pe site-ul ANRE unde aveţi la dispoziţie comparatorul de oferte de furnizare de gaze naturale şi puteţi alege un tarif care corespunde consumului dumneavoastră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0403 secunde