Pompa de căldură, sistem alternativ de încălzire. „Cheltuiala se amortizează în doi, trei ani”

2307
2
Pompa de căldură, sistem alternativ de încălzire. „Cheltuiala se amortizează în doi, trei ani” - fond-1637000933.jpg

Articole de la același autor

Pe fondul scumpirii energiei electrice şi a gazelor naturale, românii caută soluţii de încălzire mai economicoase. Pompa de căldură ar putea fi o soluţie perfectă dacă nu ar fi destul de scumpe materialele. Cu o pompă de căldură puteţi încălzi locuinţa, prepara apa caldă menajeră, iar vara poate funcţiona şi pe post de aer condiţionat. Dacă nu ţineţi cont de costul ridicat al implementării unui astfel de sistem, trebuie să ştiţi că pompa de căldură este o sursă eco de energie.

Anunţul că preţul gazelor ar putea creşte accelerat în această iarnă i-a pus pe mulţi români să găsească soluţii alternative de încălzire. Mulţi au înlocuit încălzirea centralizată cu centrale proprii de apartament sau mai nou cu pompe de căldură. Cu un astfel de sistem poţi încălzi întreaga suprafaţă a unui apartament sau casă, dar poţi produce şi apă caldă menajeră. Vara, dacă ai montată o pompă reversibilă o poţi folosi şi ca aer condiţionat să-ţi răcească locuinţa. Componentele esenţiale ale unei pompe de căldură sunt: un compresor, un evaporator, un condensator, un amortizor şi gaz frigorific care serveşte la transferul căldurii. „Pompele de căldură sunt tot mai alese ca sisteme de încălzire şi de producere a apei calde sau pentru răcire. Este un sistem verde, ecologic, o alternativă nepoluantă la sistemele clasice de încălzire care poluează. Pompa de căldură are un randament mult mai bun dacă este folosită la o casă sau un apartament care este reabilitat termic, sau dacă are încălzire prin pardoseală. Practic, pompa preia din căldura degajată şi o eliberează înapoi recirculând-o în tot spaţiul. Funcţionează după principiul frigiderului: condensează aerul cald printr-o supapă de expansiune, îl transformă într-un evaporator ajungând în compresor şi face refrigerare în interior eliminând căldură prin spate. În cazul pompei preia căldura, o recirculă şi o eliberează la temperatura dorită”, ne-a explicat Paul Dimitriu, inginer de instalaţii sanitare.

Costurile cu încălzirea se pot reduce cu 70%

Achiziţionarea unei pompe de căldură costă de la 13.000 de lei în sus, în funcţie de spaţiul pe care îl deserveşte și de puterea ei. Dacă avem nevoie de o putere mai mare şi adăugăm şi un rezervor de apă sau sistem de răcire, preţul depăşeşte 30.000 lei. La un astfel de sistem, randamentul este foarte bun, cheltuiala se amortizează în doi, trei ani, iar durata de viaţă îndelungată depăşeşte 25 de ani. „Dacă vreţi un sistem eficient şi economic de încălzire, atunci cea mai bună recomandare este pompa de căldură. Trebuie să ţineţi cont când vă achiziţionaţi una să aibă coeficientul de performanţă (COP) cât mai ridicat. Spre exemplu, o pompă cu COP 4.0 consumă 1kWh energie electrică pentru a produce 4kWh de energie pentru încălzire. Şi pe lângă toate carateristicile de încălzire, de producere a apei calde, de răcire vara, pompele de căldură mai sunt eficiente şi pentru că filtrează şi dezudimifică aerul din locuinţă”, ne-a mai spus specialistul. Trebuie să mai ştiţi că o astfel de pompă este destul de zgomotoasă din cauza compresorului şi trebuie bine ales locul în care se instalează. În cazul în care vreţi să înlocuiţi o centrală termică pe gaze cu o pompă de căldură, costurile cu încălzirea s-ar reduce cu până la 70%, a precizat specialistul.

Comentează știrea

Enel
16 noiembrie 2021
Pompe caldura

Consum anual de la 4200 kw.la 6500 kw. .in functie de suprafata locuintei.

Edy
17 noiembrie 2021
Reclama mincinoasa

Matematic nu ai cum sa amortizezi 13000lei in 2 ani la puterea modelului respectiv. Abia daca se amortizeaza in vreo 10 ani daca adaugam si consumul de energie electrica si asta fara alte costuti de intretinere sau reparatii.

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 16 Noiembrie 2021
Stire din Economie : Prețul aurului a crescut cu 1,42%
Marţi, 16 Noiembrie 2021
Stire din Economie : Euro a cedat în lupta cu leul
Pagina a fost generata in 1.391 secunde