Poziția României privind mecanismul unic de supraveghere bancară

946
Claudiu Doltu, cecretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a participat astăzi la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfășurată la Bruxelles. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și subiectul mecanismului unic de supraveghere bancară. România apreciază faptul că, într-un timp relativ scurt, s-a înregistrat un progres considerabil în realizarea acestui mecanism. 

Doltu a prezentat poziția României, făcând referire la trei aspecte care rămân în discuție. Primul se referă la egalitatea dintre țările din zona euro și cele din afara acesteia. Președinția și Comisia Europeană au acordat permanent atenție acestui aspect și au formulat soluții acoperitoare, însă, unele țări solicită mai multe clarificări. În situația în care va apărea un dezacord al unui stat membru din afara zonei euro față de o decizie a Consiliului Guvernatorilor (în cazul mecanismului decizional al Consiliului de Supraveghere al BCE), România consideră că acest lucru nu ar trebui să conducă, în mod automat, la terminarea cooperării în cadrul mecanismului de supraveghere unică.

Un al doilea aspect care comportă încă discuții este delimitarea clară a atribuțiilor de politică monetară a Băncii Centrale Europene de atribuțiile care țin de politica de supraveghere bancară. Reprezentantul României a arătat, pe de o parte, că independența băncii centrale și, implicit, a politicii monetare pot fi considerate subiecte în afara deciziei politice a guvernelor și, pe de altă parte, că politica de supraveghere bancară nu poate fi separată de responsabilitatea și răspunderea democratică a guvernelor. De aceea, România consideră firesc ca pentru decizia finală să se găsească o soluție care să fixeze fără echivoc această delimitare.

Un alt aspect adus în discuție de reprezentantul României și care necesită o atenție deosebită ține de rezolvarea unor constrângeri de natură juridică. Cu toate acestea, România nu vede în acest lucru o piedică majoră având în vedere că atât Comisia Europeană cât și statele membre au arătat, de-a lungul ultimelor luni, o mare disponibilitate de a coopera pentru a ajunge la un rezultat dorit. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Economie : Euro a sărit de 4,53 lei
Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Economie : Dolarul american, tot la 3,46 lei
Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Economie : "Portul Constanța nu se vinde!"
Pagina a fost generata in 1.3205 secunde