Preţul lemnelor de foc a explodat! Un metru cub a ajuns de neatins

4606

Articole de la același autor

Se apropie sezonul rece şi lemnele de foc sunt căutate în această perioadă. Fie că este cumpărat pentru încălzirea locuinţelor, fie pentru solariile de legume, anul acesta preţul lemnelor de foc a crescut foarte mult. Firmele care vând masă lemnoasă spun că majorarea preţului este dată de faptul că se găseşte foarte greu de achiziţionat şi este adusă din judeţele învecinate s-au chiar mai departe.

În general septembrie este luna propice pentru aprovizionarea de toamnă. Şi lemnele de foc tot acum se cumpără. Chiar dacă preţul a sărit populaţia care nu are alte alternative este nevoită să cumpere lemn pentru foc. În municipiul Constanţa, la depozitele de pe bulevardul Aurel Vlaicu care vând lemne pentru foc, metru cub de stejar se vinde cu 400 de lei. „Lemnul nu este din judeţ şi costă mult transportul. Noi îl vindem gata tăiat şi mai costă şi curentul electric pe care îl folosim. De ce vă miraţi, că toate s-au scumpit şi motorina şi curentul electric”, ne-a zis Marcel I., lucrător la un depozit de lemne de pe bulevardul Aurel Vlaicu.



Preţurile nu sunt la vedere şi diferă de la depozit, la depozit. Mai departe de calea ferată, pe bulevardul Aurel Vlaicu metru cub se vindea cu 350 de lei, iar lemnul provenea de la o fabrică de mobilă. Era uscat, de esenţă tare, tocmai bun de pus pe foc. „Noi ne aprovizionăm de la o fabrică de mobilă din Ialomiţa. Am avut câteva cereri dar nu putem spune că mai este cum era odată când oamenii se încălzeau în majoritate cu lemne, cu cărbuni. Acum cu centralele pe gaze, cu peleţi mai rar se mai încălzesc cu lemne. Deşi la cât se aude că va ajunge gazul probabil că se vor reîntoarce iar la lemne. Sunt şi mai sănătoase şi mai sigure. Dacă vine o iarnă grea şi va fi criză de gaze, soba cu lemne e sfântă pentru cei care stau la casă”, ne-a povestit Ion Stamate, administrator de depozit de lemne. În ambele situaţii transportul este inclus.





Lemnele devin neaccesibile pentru populaţie

Preţul pe piaţa liberă este aproape dublu sau chiar mai mult faţă de cât îl vinde Direcţia Silvică Constanţa. Un metru cub s-a vândut la un preţ mediu de 190 lei şi la preţul maxim 450 lei. Administratorul pădurilor de stat vinde lemnul de încălzire fie prin vânzarea directă prin intermediul Ocoalelor Silvice, fie prin furnizarea către unităţile administrativ-teritoriale şi alte unităţi finanţate de la bugetul de stat. Pe site-urile de mica publicitate preţurile au luat-o razna la propriu. Se vinde lemn pentru foc şi la 630 lei şi la 800 lei metru cub. La Tuzla se vinde lemnul de esenţă tare la preţul de 500 lei metru cub cu tot cu transport.



„În general, pentru toată iarna consumam cam 20 de metri cubi de lemn. Pentru o casă cu trei camere, o bucătărie şi o baie. Dar la preţurile astea mă voi reorienta spre alte posibilităţi de încălzire. Ar trebui să plătesc la 400 de lei pe metru cub vreo 8.000 de lei, iar la pensia mea de 1.400 de lei nu-mi permit”, ne-a declarat Gheorghe Stoian, pensionar.

În România, în continuare, lemnul de foc este principala sursă de încălzire, numărul gospodăriilor care utilizează lemne de foc este de 3,415 milioane, ceea ce reprezintă 45,7% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.



În ceea ce priveşte mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Septembrie 2021
Stire din Economie : Comerțul cu amănuntul s-a relansat
Miercuri, 01 Septembrie 2021
Stire din Economie : Rata şomajului a crescut în luna iulie
Pagina a fost generata in 0.4374 secunde