Prețurile apartamentelor vechi din Constanța vor scădea și mai mult

1676
2
Prețurile apartamentelor vechi din Constanța vor scădea și mai mult - bloccartierulcet-1360171549.jpg
Mulți agenți imobiliari spuneau, după jumătatea anului trecut, că este foarte puțin probabil ca prețurile apartamentelor din Constanța să scadă în 2013 și mai mult, în opinia lor atingându-se deja pragul de jos (undeva la puțin peste 800 de euro/metru pătrat util, în special în cazul apartamentelor vechi, confort mai scăzut). Din fericire pentru cei care sunt în căutarea unei locuințe, prețurile este foarte probabil să scadă însă în continuare, asta dacă programul "Noua Casă" va fi lansat în forma discutată deja, adică cea care include numai apartamentele noi.

"Cum programul «Prima Casă», care a susținut industria imobiliară în ultimii ani, este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect «Noua Casă», s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a prețurilor apartamentelor vechi și o menținere sau chiar o creștere ușoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate și amplasate în zone cu infrastructură bună", a declarat Adrian Crivii, președintele companiei de evaluare Darian.

Potrivit celui mai recent raport al companiei, ce analizează evoluția pieței pe fiecare sector al pieței imobiliare, prețul de vânzare al apartamentelor vechi din Constanța a ajuns în semestrul doi din 2012 la o medie de circa 837 de euro pe metrul pătrat, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă din 2011 și cu aproximativ 42% față de perioada de început a crizei, anul 2008.

În cele mai scumpe zone ale orașului - Centru, zona Peninsulară, Faleză Nord - apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut în 2012 cu prețuri cuprinse între 920 și 1.150 euro/mp, în timp ce pentru același tip de aparta-mente din zone mai slab cotate, cum ar fi CET sau I.C Brătianu, prețurile au fost cuprinse între 870 și 950 euro/mp.

Comparativ, la nivel național în semestrul doi din 2012 prețul mediu de tranzacționare al apartamentelor vechi a fost de aproximativ 696 euro/mp, în scădere cu 40% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 2,5% mai mic comparativ cu aceeași perioadă din 2011. Cât privește apartamentele noi, pe parcursul anului 2012 prețurile au rămas relativ constante - prețul mediu fiind de aproximativ 845 euro/metru pătrat. Dacă ar fi însă să comparăm al doilea semestru din 2012 cu aceeași perioadă din 2011, prețurile au scăzut cu aproximativ 5,2%. La sfârșitul anului trecut se înregistra, astfel, o scădere de 37% comparativ cu perioada de început a crizei imobiliare, anul 2008.

Terenuri și spații de birouri mai ieftine

Referitor la terenurile din Constanța, raportul companiei de evaluare arată că prețurile acestora au scăzut în cea de-a doua jumătate a anului 2012 cu aproximativ 11% față de aceeași perioadă a lui 2011, și cu un considerabil 73% față de 2008, perioada de început a crizei.

De asemenea, prețurile de închiriere ale spațiilor de birouri din Constanța s-au menținut constante pe parcursul anului 2012. Chiriile pentru spațiile de birouri din clasa A s-au situat între 8 și 13 euro pe metrul pătrat, spre deosebire de 9 - 14 euro/mp practicat în 2011. "Piața spațiilor de birouri din orașul Constanța se concentrează în special pe Bulevardul Mamaia și în zona centrală a orașului, oferta menținându-se neschimbată față de primul semestrul din 2012", a precizat Bogdan Vicol, expert evaluator al companiei.

Comentează știrea

mine
7 februarie 2013
mancati kkt ca de obicei

in 2004 am cumparat in TN apartament cu 2 camere confort redus cu 14000 euro! valoare in mom de fata 23000 deci cam cat trebuie sa mai scada apartamentele? daca se intrerupe prima casa preturile se vor PRABUSI nu ca vor scadea ... iar daca euro urca la 5 - 5,_ mi-e sa nu ajungem la nivelul 2001... si sa mai zici si sarutmana daca-l dai.

cami
7 februarie 2013

la constanta totul este mai scump, traim ffff bine cu d-nul Mazare, gigakaloria este cat casa, acum taxa de habitat, mai bine marea impozitul pe cladiri si era mult mai bine, bine-nteles pt noi nu pt ei,sa traiasca si sa-l alegeti si pe mai departe.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4357 secunde