Prima Casă 2014: Ce fonduri sunt disponibile

93
Prima Casă 2014: Ce fonduri sunt disponibile - primacasa-1411647266.jpg

Articole recomandate

Persoanele care doresc să cumpere locuințe prin programul Prima Casă au la dispoziție un buget total de 710 milioane lei, în urma realocării banilor neutilizați la achiziția locuințelor ANL către toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente până la sfârșitul anului pentru toate solicitările, porivit Mediafax.


Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garanții în programul Prima Casă pentru achizițiile de locuințe construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuință în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor.

"Analizele făcute pe baza actualului nivel al cererii și estimările partenerilor noștri bancari ne indică faptul că bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include și plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitărilor până la sfârșitul anului 2014", se arată într-un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Fondul estimează că numărul de solicitări depuse pentru Prima Casă va atinge maximul în perioada imediat următoare, după realocarea sumelor destinate inițial locuințelor ANL, asigurând clienții că nu vor fi întârzieri la procesarea cererilor, astfel încât garanțiile să fie acordate în termenul de maxim patru zile lucrătoare de la data depunerii dosarelor complete și corect întocmite.

FNGCIMM a acordat în acest an circa 17.400 de garanții în cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finanțării medii fiind de 160.000 lei.

Din plafonul alocat locuințelor ANL prin programul Prima Casă, de 500 milioane lei, a fost utilizat 1,7%, cu garanții acordate de 8,8 milioane lei în intervalul septembrie 2013-iunie 2014. Autoritățile au estimat, potrivit aceluiași algoritm de calcul, că până la finalul anului ar mai fi acordate garanții de încă circa 5,2 milioane lei, ceea ce ar fi însemnat utilizarea a 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.

Având în vedere că plafonul general aprobat în 2014 pentru garanțiile Prima Casă (cu excepția locuințelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la începutul lunii iulie, iar băncile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis să realoce sumele neutilizate pentru achizițiile de locuințe ANL către bănci pentru a le folosi ca garanții generale în cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
Stire din Economie : Mai mulți bani pentru "Prima Casă"!
Pagina a fost generata in 2.2727 secunde