Prima Casă revigorează negocierea pe piața imobiliară

155
Prima Casă revigorează negocierea pe piața imobiliară - a81e2baa9902466873e4a8d8b2a6f8c9.jpg
În ultimele șase luni, proprietarii și agențiile au redus cu 5 – 20% prețurile de achiziție ale imobilelor, în special datorită programului Prima Casă, potrivit reprezentanților portalului www.TopEstate.ro.

Tendința de scădere s-a resimțit și pe segmentul imobilelor aflate în stadiu de proiect, unde peste 60% dintre dezvoltatori au redus prețurile cu un procent semnificativ, de până la 20%. În același timp, circa 30% au menținut prețurile la același nivel, doar 10% permițându-și să le majoreze.
"Cei mai mulți constructori sunt dispuși să negocieze prețurile, mai ales în cazurile în care clienții achită un avans de 25%. Restul sumei poate fi achitat și prin contractarea unui credit în Prima Casă. Oricum, lansarea programului a schimbat comportamentul proprietarilor. Dacă până acum nu se punea problema de diminuare a prețurilor, în ciuda crizei, acum toți vânzători sunt dispuși să lase la preț. Negocierea guvernează piața imobiliară locală", spune Mihai Stan, directorul general al portalului www.TopEstate.ro.
Și ofertele s-au ajustat, pentru a deveni mai atractive. Astfel, 33% dintre vânzători au gândit pachete promoționale, în timp ce 21% au redus prețurile cât să se încadreze în limita de 60.000 euro impusă de programul guvernamental.
"Circa 37% dintre vânzători nu au adus nicio schimbare la ofertele inițiale, fie din motive administrative, fie pentru că targetul lor nu sunt persoanele interesate de credite Prima Casă", mai spune Mihai Stan.
Studiul a mai relevat și o stare generală de pesimism în rândul agenților imobiliari – peste 63% dintre ei nu cred că aplicarea programului va avea rezultate pozitive. De ce? Pentru că, spun agenții, nu are impact asupra economiei reale, nu avantajează locuințele noi.
În același timp, cererea a rămas în aceeași parametri – aproape 70% dintre clienți caută locuințe cu două camere, în valoare de maximum 60.000 euro. Circa 20% caută garsoniere, urmați de cei 9,5% interesați de apartamente cu trei camere. Cererea pe segmentul apartamentelor cu patru camere este foarte mică – 0,5%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
Stire din Economie : Mișcarea sindicală, în fața marii schisme
Pagina a fost generata in 1.767 secunde