Privatizarea CNM "Petromin" s-a împotmolit doi ani în justiție

769
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a pierdut procesul cu consorțiul format din SC "Algoritm Consult" SRL București și Asociația Salariaților CNM "Petromin". Sentința comercială nr. 2247/20.04.2006 a rămasă definitivă și irevocabilă după ce, la sfârșitul anului 2007, autoritatea a epuizat ultima șansă de a întoarce verdictul justiției în favoarea sa.

Istoria gâlcevei
Cele două părți au ajuns să se judece ca urmare a manoperele comisiei de privatizare a AVAS. La ședința din 6 decembrie 2005, organizată pentru vânzarea prin negociere a pachetului de control al "Petromin", de 70,02%, au participat doi ofertanți: persoana fizică Sotirios Emmanouil (din Grecia) și consorțiul român. Cel din urmă a fost descalificat din etapa de precalificare, pe motiv că nu face dovada experienței de minimum 5 ani în domeniul transportului pe apă, în ciuda faptului că prezentase documente doveditoare eliberate de statul român (cărți de muncă, din care reieșea că unii dintre oamenii săi dețin o experiență îndelungată în transporturile navale comerciale, în funcții de comandă a Marinei Militare și în conducerea Ministerului Transporturilor, unii dintre ei cumulând o vechime între 20 și 45 de ani în domeniu). În schimb, grecului i s-au luat de bune declarațiile pe proprie răspundere semnate de conaționali. Dar până la urmă, ofertantul străin a fost îndepărtat pentru că nu a depus întreaga sumă ce condiționa participarea la privatizare.

Costuri inutile
Acum, după ce a pierdut și ultima bătălie în justiție și a fost obligată să se recunoască învinsă, AVAS va trebui să-i achite părții adverse următoarele sume: 32.783,92 lei – în baza sentinței civile nr. 2247/20.04.2006; 7.140 lei în baza deciziei nr. 684/20.12.2006; 12.980,52 lei conform deciziei nr. 3678/15.11.2007. În total, 52.904,44 lei.
Costurile acestei dispute sunt, însă, mult mai mari. La suma ce trebuie virată SC "Algoritm Consult" SRL, trebuie adăugate cheltuielile făcute de AVAS cu lanțul de procese.
Pentru bugetul de stat, sumele irosite de AVAS în această cauză reprezintă o pagubă. Dreptatea s-a dovedit a fi de partea SC "Algoritm Consult" SRL. Juriștii și managerii autorității ar fi trebuit să își dea seama de acest lucru din start și să nu angajeze instituția într-o dispută costisitoare, ce a durat aproape doi ani.
Cei ce sunt vinovați de producerea acestor cheltuieli inutile, de timpul și energiile umane irosite ar trebui să suporte consecințele și să le achite din buzunarul propriu. Nu este firesc ca prostiile unor funcționari ai statului să fie acoperite din banul public.
Curtea de Conturi ar trebui să intre pe fir și să cerceteze, nu doar în acest caz, ci în dosarele tuturor proceselor pierdute de AVAS, dacă au fost recuperate cheltuielile de la cei ce se fac răspunzători de producerea lor.

"Petromin", încotro?
Verdictul final al justiției dă undă verde privatizării CNM "Petromin". Problema este dacă acționarul majoritar al companiei de navigație va relua operațiunea de la momentul în care comisia a trântit licitația. Consorțiul ar trebui rechemat la masa negocierilor pentru a parcurge toate etapele de la care a fost exclus. AVAS trebuie să se decidă, odată pentru totdeauna, ce vrea: să privatizeze compania "Petromin" sau să asiste la falimentul ei, așa cum s-a întâmplat cu "Navrom" și "Romline"?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8717 secunde